You are here

Οι εκλογές… προστατεύουν κατοικίες €500 χιλ.

10/05/2021 11:49

Η μέγγενη των βουλευτικών εκλογών επιτρέπει πλέον σε κακοπληρωτές να προστατεύσουν τις κατοικίες μέχρι €500 χιλ. αντί €350 χιλ. που ίσχυε προηγουμένως, καθώς ο πρόεδρος αποφάσισε να μην αναπέμψει τον τροποποιητικό νόμο περί εκποιήσεων που ψήφισε πρόσφατα η βουλή.

Ο νόμος έχει ήδη δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω της δυσανασχέτησης που επικρατεί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη και των προειδοποιήσεων των εποπτικών αρχών, για τα όσα τεκταίνονται και αποφασίζονται στη βουλή σε σχέση με τις συνεχείς αναστολές και τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Ενοχλούν οι «γκρίζες» αλλαγές

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στη StockWatch ανώτεροι τεχνοκράτες της εγχώριας εποπτικής αρχής και του υπουργείου οικονομικών, οι ευρωπαίοι επόπτες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της βουλής και τις «γκρίζες» τροποποιήσεις που έγιναν με βάση τις οποίες:

-Διευρύνεται η προστασία πρώτης κατοικίας, αξίας μέχρι €500 χιλ.

-Επεκτείνεται η προστασία σε αγροτεμάχια μέχρι €250 χιλ.

-Διευρύνεται η προστασία επαγγελματικής στέγης για εταιρείες με ετήσιο τζίρο μέχρι €2 εκ. και κάτω των 10 εργοδοτουμένων.  

Σύμφωνα με τους ίδιους τεχνοκράτες, η άποψη που αφέθηκε να διαρρεύσει από τους επόπτες, είναι ότι η επέκταση των πιο πάνω κριτηρίων δεν είναι καν στοχευμένη και ούτε συνάδει με τις πρακτικές που εφαρμόζονται για ευάλωτες ομάδες.

Η άποψη που κυριαρχεί στην ΕΚΤ είναι ότι αντί να αποφασίζονται απανωτές αναστολές στην εφαρμογή του νόμου, η κυπριακή βουλή όφειλε, να βρει τρόπους να κτυπήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές που να στηρίζουν την προσπάθεια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Με τις ευλογίες της ΚΤ η αναστολή εκποιήσεων

Σημειώνεται ότι με τις «ευλογίες» του διοικητή της ΚΤ Κ. Ηροδότου, έχει ανασταλεί μέχρι σήμερα η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις τέσσερις φορές.

Η πρώτη αναστολή έγινε για την περίοδο Μαρτίου -Ιουνίου του 2020, η οποία επεκτάθηκε μέχρι τον Αύγουστο, η επόμενη αναστολή κάλυψε τη χρονική περίοδο μέχρι το Δεκέμβριο και τον Μάρτιο του 2021 και η τέταρτη αναστολή κάλυψε την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Πέραν από ορατός ο κίνδυνος αύξησης των ΜΕΔ

Πάντως, ο κίνδυνος για αύξηση των ΜΕΔ είναι πέραν του ορατού και η πρόσφατη προειδοποίηση του Αντρέα Ενρία επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) ότι το 40% των τραπεζών που εποπτεύει ο ΕΕΜ παρουσιάζουν σημαντικά κενά σε σχέση με την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, δεν είναι άσχετη, μεταξύ άλλων, και με τα ΜΕΔ.

Ανώτατα διευθυντικά στελέχη των δύο συστημικών τραπεζών, καθώς και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τόνισαν στη StockWatch ότι θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ΜΕΔ, με την αλυσίδα προβλημάτων που προκαλούνται στην πραγματική οικονομία, από την παρατεταμένη πανδημική κρίση.

Εκτιμούν ότι στο τέλος της πανδημίας τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα είναι πολλά και θα ήταν πιο σοφό η βουλή, όπως σημειώνουν, να μην αποφασίζει τροποποιήσεις σε νόμους που αποτελούν τα μοναδικά εργαλεία για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να αποφύγουν τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για αυξημένες προβλέψεις.  

Άλλωστε, και ο ίδιος ο διοικητής της ΚΤ σε συνέντευξη του χθες στον Φιλελεύθερο παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Του Λεύκου Χρίστου