You are here

Πάει ολομέλεια η πρόταση για έξωση κακοπληρωτών ενοικιαστών

15/01/2020 13:36

Βρέθηκε  η χρυσή τομή στην επίμαχη πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ  για το ενοικιοστάσιο και τις εξώσεις των κακοπληρωτών ενοικιαστών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις οφειλές τους με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών της βουλής Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ και έτσι ο χρόνος έξωσης για καταστήματα αυξάνεται από τον ένα, στους δύο μήνες και για τα σπίτια, από τους δύο, στους τρεις μήνες.

Η πρόταση νόμου, αφορά ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε δημαρχούμενες περιοχές και ανεγέρθηκαν πριν το 2000.

Η πρόταση νόμου προνοεί ότι εάν ο ενοικιαστής δεν πληρώνει τα ενοίκια, όλο το ποσό και όχι μέρος, για δύο τουλάχιστον μήνες, ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει γραπτή προειδοποίηση.

Εάν μετά την πάροδο 21 ημερών, από την ημερομηνία λήψης της προειδοποίησης, δεν διευθετηθούν οι οφειλές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσφύγει στο πρωτοκολλητείο και να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης.

Από αυτή την στιγμή, ο ενοικιαστής έχει 14 ημέρες να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι πλήρωσε τις οφειλές του. Σε αντίθετη περίπτωση, αρχίζει η διαδικασία έξωσης.

Αν ο ενοικιαστής παρουσιάσει αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του, αποκτά δικαίωμα υπεράσπισης στη διαδικασία έξωσης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών ανέφερε ότι προχωρεί και η μελέτη των έξι νομοσχεδίων, για την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης.

Της Ηρώς Ευθυμίου