You are here

Πάει Ολομέλεια ο προϋπολογισμός ΚΟΑΓ

03/03/2023 13:30

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση οδηγείται ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), έπειτα από την συζήτηση του στην επιτροπή οικονομικών σήμερα.

Το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο του Οργανισμού ανέρχεται σε περίπου €13 εκατ., ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα €7 εκατ. και δαπάνες €15 εκατ.. Από αυτές τις δαπάνες, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται σε €7,5 εκατ. οι οποίες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν μελλοντικά έσοδα για τον οργανισμό.

Μιλώντας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, Δημοσθένης Μαρκίδης ανέφερε πως τα έσοδα που έλαβε ο ΚΟΑΓ ανήλθαν σε €11 εκατ.

Η γενική διευθύντρια του ΚΟΑΓ Ελένη Συμεωνίδου, ανέφερε ότι τα έξοδα είναι πολύ συγκεκριμένα, ενώ ο κατάλογος έργων βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης δίνοντας μια ανάσα στις οικογένειες.

Δεν υπάρχουν μονάδες προς πώληση

Ερωτηθείσα για τις μονάδες του οργανισμού, ανέφερε πως δεν υπάρχει διαθέσιμος αριθμός μονάδων από πωλήσεις λόγω προηγούμενης αδράνειας του οργανισμού. Εξ ου και ο προϋπολογισμός αφορά την ανέγερση μονάδων για μελλοντικά έσοδα, είναι δηλαδή αναπτυξιακός προϋπολογισμός όπως είπε, για αυτό υπάρχει η μεγάλη διαφορά εσόδων και εξόδων, πρόσθεσε.

Όλα τα έργα θα αποδώσουν έσοδα στο μέλλον, ξεκαθάρισε. Απαντώντας στην επιτροπή για το εάν υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες προς πώληση, η γενική διευθύντρια απάντησε πως δεν υπάρχουν.

Τα μέλη της επιτροπής σημείωσαν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη στεγαστική πολιτική του κράτους, καθώς όπως τόνισαν, υπήρξε αδράνεια και λανθασμένες αντιλήψεις. Είναι απαραίτητο να είναι καλά στοχευμένος ο οργανισμός, τονίστηκε, ενώ το ζητούμενο από τη νέα κυβέρνηση υποστήριξαν, είναι να γίνει ένας κρατικός πυλώνας για τη στεγαστική πολιτική.

Με στόχο την προώθηση του εκσυγχρονισμού και μετατροπής του ΚΟΑΓ σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, που το έχουν μεγάλη ανάγκη μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα στο θέμα της στέγασης.

Ο ενιαίος αυτός φορέας, όπως είπε, θα στεγάζει υπό την ομπρέλα του τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στα διάφορα τμήματα του κράτους.

«Ο ΚΟΑΓ έχει και την τεχνογνωσία και την όρεξη να μπορέσει να στεγάσει αυτά τα προγράμματα, ώστε να καταστήσει το κράτος πιο ευέλικτο στην προσφορά και αξιοποίηση διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα και τα σχέδια τα οποία τρέχουν, η κ. Συμεωνίδου ανέφερε πως ο ΚΟΑΓ στοχεύει σε τρεις κατηγορίες πολιτών: η πρώτη είναι αυτή όπου οι αιτητές πληρούν εν μέρει τα κριτήρια και μπορούν να αγοράσουν μέσω δανείου από τράπεζες, σημειώνοντας ότι αυτή η μερίδα μικραίνει λόγω του κατασκευαστικού κόστους.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά αιτητές που μπορούν να ενοικιάσουν στην τιμή της αγοράς και λίγο πιο κάτω και η τρίτη κατηγορία, αφορά στο προσιτό ενοίκιο για άτομα που δεν μπορούν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν, όπως φοιτητές.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο προσιτού ενοικίου παρουσίασε ένα κώλυμα στο ζήτημα της χορηγίας καθώς απευθύνεται σε χαμηλά αμειβόμενα άτομα τα οποία επιδοτούνται από το κράτος, ενώ καταγράφηκε η ανάγκη για έναν ενιαίο φορέα για στεγαστική πολιτική, ώστε να γίνεται από τον οργανισμό η διαχείριση.

Θίγοντας το συνεχιζόμενο πρόβλημα στέγασης που παρουσιάζεται ειδικότερα στην Λεμεσό, τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τον οργανισμό για την προσπάθεια αξιοποίησης στο έπακρο, των πολεοδομικών κινήτρων σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης.

Η κ. Συμεωνίδου σημείωσε ότι υπήρξαν θέματα στην εφαρμογή της εντολής για τον συντελεστή δόμησης, κάτι το οποίο αλλάζει μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για ανάπτυξη τεμαχίων του ΚΟΑΓ.

Σχεδιασμός στη βάση νέων κινήτρων

Ο οργανισμός βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού με νέα κίνητρα, επεσήμανε η κ.Συμεωνίδου, προσθέτοντας ότι υπήρχε πλάνο για υπογειοποίηση όλων των χώρων στάθμευσης που ωστόσο ναυάγησε, οδηγώντας τον οργανισμό σε επαναξιολόγηση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος.

Η γενική διευθύντρια εξήγησε ακόμη, ότι ο επανασχεδιασμός στη Λεμεσό κατεβάζει κάθετα το κατασκευαστικό κόστος με τον ίδιο αριθμό μονάδων και παράλληλα, τοποθετεί τον ΚΟΑΓ σε ευνοϊκότερη θέση για χρηματοδότηση από το κράτος.

Πρόκειται για 600 μονάδες και ένα τεμάχιο στην περιοχή του Άγιου Νικολάου για ανέγερση διαμερισμάτων με προσιτό ενοίκιο. σημείωσε.

Όπως ανέφερε η κ. Συμεωνίδου, με βάση νέα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργικό για το συγκεκριμένο έργο στις 20 Δεκεμβρίου και που μειώνουν σημαντικά το κόστος, το έργο βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Ο πρώτος σχεδιασμός, ανέφερε, γίνεται για 144 μονάδες στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση της περαιτέρω χρηματοδότησης που απαιτεί το έργο για να είναι βιώσιμο.

Ανέφερε ακόμα ότι επιδίωξη του οργανισμού είναι να μπορεί πλέον να προχωρεί σε πώληση ενδεχομένως, μόλις υπάρξει κύρωση του κατασκευαστικού συμβολαίου, ώστε να βοηθηθεί η αγορά.

Αναφορικά με την Λάρνακα, ο οργανισμός προχωρά με έργο για 24 μονάδες διαμερισμάτων 2 και 3 υπνοδωματίων των οποίων η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 17 μηνών. Σύντομα θα είναι έτοιμες ακομη 16 μονάδες προς πώληση στο Καϊμακλί που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα ενοίκια, η κ. Συμεωνίδου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στα ενοίκια, υπάρχει όμως καθυστέρηση στο σχέδιο για χαμηλά αμειβόμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν δάνεια.

Σημείωσε ότι πλέον ο ΚΟΑΓ έχει ήδη καταθέσει στο ΥΠΟΙΚ το δικό του "Σχέδιο Οικία".

Μ.Κ.