You are here

Παράταση στην προστασία εγκλωβισμένων αγοραστών ακίνητης περιουσίας

03/12/2020 20:55

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παράταση προνοιών προστασίας για εγκλωβισμένους αγοραστές ακίνητης περιουσίας δίνοντας τους το δικαίωμα να καταθέσουν τη σύμβασή τους στο Κτηματολόγιο με βάσει δικαστικό διάταγμα που θα έχουν αιτηθεί ή εξασφαλίσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, 2021.

Ο τροποποιητικός νόμος που ψηφίστηκε απόψε ήταν αποτέλεσμα δύο προτάσεων νόμου του Βουλευτή ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου και του Βουλευτή ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου.
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται διαχρονικά στην απονομή της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα την ετεροχρονισμένη έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια, περιλαμβανομένης και αυτής των αιτήσεων για την έκδοση διαταγμάτων με βάση την νομοθεσία που ρυθμίζει την ειδική εκτέλεση συμβάσεων και αφετέρου η όξυνση της καθυστέρησης λόγω των περιοριστικών μέτρων από την Covid-19 μας ώθησε να καταθέσουμε τις προτάσεις νόμου.
 
Σκοπός, πρόσθεσε, «είναι να επεκτείνουμε τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία προθεσμία για την προστασία των αγοραστών που αγόρασε ακίνητα από επιχειρηματίες και παρόλο που έχουν εκπληρώσει στο σύνολο τις υποχρεώσεις τους ή ακόμα και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τον πωλητή - επιχειρηματία δυστυχώς δεν πέτυχαν ακόμη την μεταβίβαση των ακινήτων που αγόρασαν επ’ ονόματί τους».
 
Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Γεωργίου, με τις τροποποιήσεις επωφελούνται οι εγκλωβισμένοι αγοραστές που κατέθεσαν τις συμβάσεις τους στο Κτηματολόγιο μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου 2014, ή δυνάμει δικαστικού διατάγματος που εκδόθηκε μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή δυνάμει διατάγματος δικαστηρίου που εκδόθηκε σε αίτηση που κατατέθηκε 31 Δεκεμβρίου 2021.
 
«Αυτή είναι η διαμορφωθείσα πρόταση νόμου που είναι ενώπιον σας για ψήφιση», είπε.
 
Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι όντως είναι μια πρόταση η οποία ουσιαστικά επεκτείνει ένα δικαίωμα το οποίο έχει δοθεί στο παρελθόν για τους αγοραστές, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «εγκλωβισμένοι» αγοραστές.
 
Δίδεται το δικαίωμα σε αυτούς να μπορούν να εγγράψουν στο Κτηματολόγιο συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει στα χρονικά πλαίσια και στη συνέχεια μελλοντικά να μπορέσουν να ικανοποιήσουν και αυτές τις περιπτώσεις για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αυτά τα έγγραφα, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου, είναι πολλές οι περιπτώσεις που αφορούν εγκλωβισμένους αγοραστές και θεωρούμε ότι λόγω ιδιαιτεροτήτων, καθυστερήσεων στη δικαστική εξουσία αλλά και προβλημάτων που ενδεχομένως να έχουν οι συμβαλλόμενοι μεταξύ τους έχουν χάσει αυτό το δικαίωμα.
 
«Γι αυτό οφείλουμε ως αντιπρόσωποι του λαού να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», είπε.
 
Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΔΕΚ στις προτάσεις νόμου αλλά ήγειρε το ζήτημα ότι δεν είναι γνωστό αν το χρονικό περιθώριο θα είναι αρκετό για επίλυση του προβλήματος. Πιθανόν να χρειαστεί το Δεκέμβριο του 2021 να παραταθεί εκ νέου αυτή η προθεσμία, είπε.
 
Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού εξέφρασε υποστήριξη στις προτάσεις νόμου ανέφερε από την πλευρά του ότι πέραν από τα νομικά ζητήματα υπάρχει και μια ηθική διάσταση γιατί χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ουσιαστικά εγκλωβίζονται σε μια διαδικασία λόγω κάκιστων πρακτικών του παρελθόντος μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης..
 
Αναφέρθηκε επίσης σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας των τραπεζών, σε σκοπιμότητες κάποιων μεγαλοδικηγόρων και σε αποφάσεις δικαστηρίων που δεν λαμβάνονται πάντοτε με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αυτή τη φορά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προθέσεις του νομοθέτη».
 
Γιατί οι Βουλευτές, πρόσθεσε, είναι μηνύματα από το λαό που στέλνουμε προς την ευρύτερη κοινωνία και τους θεσμούς, και να βοηθήσουν ώστε να δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι.
 
Για την ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος των τραπεζών για να επιλυθεί το ζήτημα, έκανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει πρόταση σύντομα.