You are here

Πού θα ανεγερθούν οι προσιτές κατοικίες του ΚΟΑΓ

20/01/2022 14:56

Σε έγκριση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) για το έτος 2022 αναμένεται ότι θα προχωρήσει σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής, στον οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κονδύλια για την ανέγερση κατοικιών τόσο για πώληση όσο και για ενοικίασή τους σε άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διαχρονικά ο ΚΟΑΓ προέβαινε στην ανέγερση και πώληση κατοικιών μέσω των διαφόρων σχεδίων που εφάρμοζε.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής πολιτικής του οργανισμού, η οποία προσανατολίζεται περισσότερο στη διασφάλιση κατοικίας για οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, θα εφαρμοστεί επίσης το Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου, σύμφωνα με το οποίο θα ανεγείρονται κατοικίες και θα διατίθενται σε δικαιούχους με χαμηλό ενοίκιο.

Οι εν λόγω κατοικίες θα συντηρούνται και θα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, με στόχο να βοηθηθεί διαχρονικά όσο το δυνατό μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, όπως σημειώνεται.

Ανάπτυξη 600 οικιστικών μονάδων σε τρία τεμάχια στη Λεμεσό

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, ο ΚΟΑΓ θα προβεί μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη τριών τεμαχίων στη Λεμεσό με τη συμμετοχή του δήμου Λεμεσού, με στόχο την ανέγερση και διάθεση με προσιτό ενοίκιο εξακόσιων οικιστικών μονάδων.

Προς τον σκοπό αυτό ο δήμος Λεμεσού θα διαθέσει τρία μεγάλα ιδιόκτητα τεμάχια με τη μέθοδο της αντιπαροχής στον ΚΟΑΓ.

Το έργο θα προχωρήσει σε φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και στην εν λόγω ανάπτυξη θα ενσωματωθούν διάφορες κοινωφελείς υπηρεσίες για σκοπούς εξυπηρέτησης της ανάπτυξης.

Παρόμοιο έργο θα εκτελεστεί στη Λάρνακα σε γη που αγοράστηκε από τον ΚΟΑΓ για τον σκοπό αυτό, καθώς και στη Λευκωσία στην περιοχή Καϊμακλίου, όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έργο που περιλαμβάνει δεκαέξι κατοικίες.

Στα σκαριά 14 έργα το 2022

Σύμφωνα με σημείωμα του ΚΟΑΓ προς τη Βουλή, για το 2022 προϋπολογίσθηκαν μεταξύ άλλων έργων, δαπάνες για 14 έργα σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα τα οποία αφορούν τόσο σε σχέδια αγοράς ιδιόκτητης κατοικίας, όσο και ενοικίαση στέγης, από οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής έργα:

-Κονδύλι για ανέγερση και επέκταση δύο έργων στην Κοκκινοτριμιθιά. Το πρώτο που προϋπολογίζεται με δαπάνη ύψους €500 χιλ. αφορά κατασκευή 15 διώροφων κατοικιών 3ων υπνοδωματίων και από 2 διαμερίσματα 3ων υπνοδωματίων. Το 2021 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορούσε 8 διώροφες κατοικίες.

-Το δεύτερο έργο αφορά την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών και διαμερισμάτων (30 οικιστικές μονάδες). Πρόκειται για νέο έργο. Η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται να γίνει εντός του 2022, ενώ ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €3 εκατ. Για το 2022 έχει περιληφθεί δαπάνη ύψους €500 χιλ. στον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ.

- Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του έργου “ΕΚΑΛΗ” που αποτελείται από 16 οικιστικές μονάδες (8 διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων και 8 διαμερίσματα των τριών υπνοδωματίων). Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €1.5 εκατ. και η ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου υπολογίζεται το 2022. Για το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη ύψους €600 χιλ.

-Αναφορά γίνεται στην ανέγερση νέου συγκροτήματος κατοικιών και διαμερισμάτων στην Ενορία Άγιος Νικόλαος στη Λάρνακα (32 μονάδες), περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους €600 χιλ. στο προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ για το 2022. Το έργο αποτελείται από 32 οικιστικές μονάδες και είναι προϊόν Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη ύψους €2 εκατ., ενώ το κόστος του έργου προϋπολογίζεται να ανέλθει στα €4.5 εκατ.

–Επιπρόσθετα, προαναγγέλλεται ανέγερση νέου συγκροτήματος κατοικιών και διαμερισμάτων στην Ενορία Σωτήρος στη Λάρνακα (21 οικιστικές μονάδες), χωρίς να προϋπολογίζεται δαπάνη για το 2022.

–Στα έργα περιλαμβάνεται ανέγερση νέου συγκροτήματος κατοικιών στα Πολεμίδια ΙΙ, Φάση Β (59 οικιστικές μονάδες). Το 2022 υπολογίζεται η έναρξη των εργασιών για την επέκταση του Συγκροτήματος. Ο Προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €6.2 εκατ. και η ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου υπολογίζεται το 2026. Για το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη ύψους €1 εκατ.

– Στα πλαίσια του σχεδίου προσιτό ενοίκιο ανεγείρονται δύο νέα έργα στον Άγιο Νικόλαο στη Λεμεσό. Το πρώτο έργο αφορά την ανάπτυξη τεμαχίου ιδιοκτησίας του Δήμου Λεμεσού για σκοπούς κοινωνικής κατοικίας, με κύριο στόχο την παροχή στέγης με προσιτό ενοίκιο. Παράλληλα με την οικιστική χρήση θα προστεθούν υποστηρικτικές χρήσεις, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Έργου. Για το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη €600 χιλ. Το δεύτερο έργο επίσης στον Άγιο Νικόλαο, Λεμεσού αφορά για το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη €300 χιλ.

– Νέο έργο στα πλαίσια του σχεδίου Προσιτό Ενοίκιο ξεκινά και στο Άγιο Ιωάννης-Γκαίτε το 2022, με προϋπολογισμό για το έτος τις €600 χιλ. Το Έργο αφορά επίσης την ανάπτυξη τεμαχίων ιδιοκτησίας του Δήμου Λεμεσού για σκοπούς κοινωνικής στέγης, με κύριο στόχο

-Νέο έργο, 51 μονάδων στην Αγλαντζιά υπάρχει στον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ για το 2022, στα πλαίσια της παροχής στέγης με προσιτό ενοίκιο. Το έργο θα ανεγερθεί σε τεμάχια που αποκτήθηκαν πρόσφατα, για σκοπούς κοινωνικής στέγης, ενώ για το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη €200 χιλ.

-Νέο έργο, 14 μονάδων θα ανεγερθεί και στον Άγιο Δομέτιο το οποίο προορίζεται για σκοπούς κοινωνικής στέγης, με κύριο στόχο την παροχή στέγης με προσιτό ενοίκιο. Το Έργο που αφορά την ανάπτυξη τεμαχίων που αποκτήθηκαν πρόσφατα, προϋπολογίζεται δαπάνη €200 χιλ. για το 2022.

–Νέο έργο, 19 μονάδων αναπτύσσεται και στη Λακατάμια για σκοπούς κοινωνικής στέγης, με κύριο στόχο την παροχή στέγης με προσιτό ενοίκιο. Το Έργο αφορά την ανάπτυξη τεμαχίων που αποκτήθηκαν πρόσφατα, προϋπολογίζεται δαπάνη €200 χιλ. για το 2022.

-Δύο έργα βρίσκονται στα σκαριά και σε Λευκωσία και Παλλουριώτισσα στα πλαίσια της παροχής στέγης με προσιτό ενοίκιο σε ευάλωτους πολίτες. Το νέο έργο στη Λευκωσία αφορά ανάπτυξη 31 μονάδων και στην Παλλουριώτισσα 50 μονάδων. Για το 2022 προϋπολογίζεται δαπάνη €200 χιλ.

Δαπάνες €23 εκατ. στον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ για το έτος 2022 προβλέπει δαπάνες ύψους €23.405.582 και έσοδα ύψους €22.165.600. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι δαπάνες του οργανισμού για το 2022 αφορούν στα ακόλουθα:

Αποπληρωμές δανείων/οφειλών και επιστροφές ποσών του Σχεδίου Στέγασης Χαμηλά Αμειβομένων (ΣΣΧΑ) (€8.071.800), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€11.550.000), αποδοχές προσωπικού (€2.042.682), διοικητικές δαπάνες (€838.600), για αμοιβές και άλλα ωφελήματα (€802.500) και για μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€100.000).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα κυριότερα έσοδα του οργανισμού αναμένεται να προέλθουν από εισπράξεις από την πώληση κατοικιών, διαμερισμάτων και οικοπέδων (€6.276.000), από τόκους εισπρακτέους (€470.600), από τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών και πρόσθετο συντελεστή δόμησης (€200.000) και από αναλήψεις από δάνεια (€15.000.000).

Της Ελένης Χαραλάμπους