You are here

Πρόταση για επίσπευση εξέτασης αιτήσεων επιδότησης στέγης

06/10/2022 17:14

Πρόταση νόμου, για την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων για στεγαστικές επιδοτήσεις προς εκτοπισμένους, καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα, με σκοπό την απαλοιφή των εμποδίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αιτητές μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, σήμερα παρατηρούνται καθυστερήσεις πέραν του έτους στην εξέταση των αιτήσεων.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι η πρόταση αυτή εκ μέρους του ΑΚΕΛ έχει μελετηθεί προηγουμένως, προκειμένου να μην υπάρχουν κωλύματα, λόγω αντισυνταγματικότητας. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η πρόταση θα υποχρεώνει την υπηρεσία μέριμνας να ολοκληρώνει την εξέταση των αιτήσεων για τα στεγαστικά σχέδια, εντός έξι μηνών από την ημέρα κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, κάτι το οποίο όπως είπε, δεν αυξάνει το κόστος της διαδικασίας, επομένως η πρόταση δεν καθίσταται αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κέττηρος εξήγησε ότι «η πρόταση δεν ανατρέπει ούτε τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, ούτε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, αλλά υποχρεώνει στην Υπηρεσία Μέριμνας να εφαρμόσει τις δικές της δεσμεύσεις για ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων, αναγνωρίζει τις δυνατότητες της υπηρεσίας, ενώ εξυπηρετεί και τις ανάγκες των προσφύγων αιτητών, ενώ δεν προνοεί αλλαγές που θα αυξήσουν τις δαπάνες του κράτους», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση, οι αιτήσεις που θα εξεταστούν εντός των επόμενων ημερών, υποβλήθηκαν το 2021, επομένως οι καθυστερήσεις ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τον ένα χρόνο. «Έχουμε την άποψη, ότι δε δικαιολογούνται οι πολύμηνες καθυστερήσεις και η θυματοποίηση των εκτοπισμένων», σημείωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα νέα κριτήρια που ισχύουν για την εξασφάλιση επιδότησης, επιβάλλουν κατά την υποβολή της αίτησης, να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο η απόκτηση κατοικίας, επομένως ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων να παραμένει στο ενοίκιο στο διάστημα αυτό, ενώ παράλληλα αναγκάζεται να καταβάλλει και τη δόση του δανείου, περιμένοντας την επιδότηση ύψους περίπου €30.000.

«Πολλοί άνθρωποι, ειδικά αυτή την περίοδο που έχουν αυξηθεί τα κόστη, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί αν δεν ολοκληρώσουν τη διαδικασία, δε θα πάρουν και τα λεφτά από τη μέριμνα», δήλωσε ο κ. Κέττηρος.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το κατά πόσο διαπιστώθηκε σύμπνοια εκ μέρους άλλων πολιτικών δυνάμεων γύρω από την πρόταση, είπε ότι κατά την αναφορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων την προηγούμενη Τρίτη, δεν διατυπώθηκαν αντιδράσεις από πλευράς των υπολοίπων μελών του σώματος. «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και εάν κάποιοι θέλουν να παραμένουν οι πρόσφυγες ή οι αιτητές να παραμένουν στο «περίμενε» για 1-1,5 χρόνο ή αν θέλουν να εξετάζονται οι αιτήσεις εντός έξι μηνών, ιδού η Ρόδος», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί και στην Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες.

Κλείνοντας, έκανε λόγο για «αγεφύρωτες διαφορές με την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά την πολιτική στήριξη των προσφύγων» και σημείωσε, ότι η πρόταση αυτή συνιστά συνέχεια μίας σειράς προτάσεων νόμου και παρεμβάσεων, «μέσω των οποίων το ΑΚΕΛ αποσκοπεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, κενά και αδυναμίες στην προσφυγική πολιτική, στο μέτρο που το επιτρέπει η νομοθετική εξουσία».