You are here

Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο διαχωρισμού ακινήτων

15/02/2019 18:28

Η βουλή υπερψήφισε σήμερα πακέτο νομοθετημάτων που επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τον διαχωρισμό ακινήτων, καθορίζοντας στο 25% το ποσοστό των συνιδιοκτητών η έγκριση των οποίων είναι απαραίτητη για να προχωρήσει διαχωρισμός ακινήτου.

Στη νομοθεσία ενσωματώθηκε τροπολογία του ΔΗΚΟ βάσει της οποίας παραχωρείται το δικαίωμα προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο, σε περίπτωση διαφωνίας με απόφαση διαχωρισμού ακινήτου, έστω και αν η προσφυγή γίνεται από ιδιοκτήτες που κατέχουν ποσοστό κάτω του 25%.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών η οποία εξέτασε τα νομοσχέδια Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας εν πολλοίς αντιμετωπίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας.

«Δεν υπάρχει χρυσή τομή» υπέδειξε η κ. Μαύρου, σημειώνοντας ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν ποσοστά ξεκινώντας από το 75% μέχρι και το 10% των συνιδιοκτητών. «Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να προστατευθεί και η μειοψηφία αλλά και η πιθανώς αδύναμη πλειοψηφία» είπε.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματος της με τροπολογία που κατέθεσαν ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι, με την οποία παραχωρείτο δικαίωμα υποβολής αίτησης διαχωρισμού και σε κατόχους ποσοστού μικρότερου του 25% του ακινήτου, εφόσον κατέχουν τους οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τα έξοδα του διαχωρισμού, η κ. Μαύρου είπε ότι δεν είναι αρκετό κάποιος να έχει τα οικονομικά μέσα για ένα διαχωρισμό, προσθέτοντας ότι η τροπολογία θα ευνοήσει όσους έχουν οικονομική επιφάνεια.

Η εν λόγω τροπολογία απορρίφθηκε κατά τη ψηφοφορία.

«Πολιτικά και κοινωνικά πρέπει να ενθαρρύνουμε τη διαφύλαξη μεγάλων τεμαχίων γης και όχι τον κατακερματισμό της για αναπτυξιακούς και άλλους λόγους» σημείωσε η κ. Μαύρου.

Με την πιο πάνω παρατήρηση συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφέροντας ότι με τη νομοθεσία απελευθερώνονται ιδιοκτησίες και δικαιώματα πολιτών.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε πως η νομοθεσία είναι σημαντική για την μείωση των προβλημάτων συνιδιοκτησιών.

Η νομοθεσία στοχεύει στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων διαίρεσης/διαχωρισμού συνιδιοκτητών, αδιανέμητων και περίκλειστων ακινήτων και έκδοσης ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στη διασφάλιση των συμφερόντων και των υπολοίπων συνιδιοκτητών, καθότι θα μπορούν να εφεσιβάλουν απόφαση του διευθυντή του τμήματος κτηματολογίου.

Οι κανονισμοί, επιχειρούν να διασαφηνίσουν τις διαδικασίες διαχωρισμού καθώς και διάφορες παραμέτρους συνεργασίας μεταξύ του τμήματος κτηματολογίου και του τμήματος πολεοδομίας και οικήσεως, που έχουν σκοπό τον αναγκαστικό διαχωρισμό ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέχεται κατ’ εξ αδιαιρέτου ιδανικές μερίδες.

Μ.Χ.