You are here

Ρυθμίσεις για εργασιακά στον κλάδο οικοδομών

22/05/2020 16:56

Ρυθμίσεις με τις οποίες καθορίζονται ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία ενέκρινε σήμερα η βουλή με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου καθορίζεται ότι θα ισχύουν για όλη την οικοδομική βιομηχανία οι ώρες εργασίας, οι υπερωρίες, οι γιορτές/αργίες, τα ταμεία προνοίας και τα φιλοδωρήματα που συμφωνούνται στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Επιπρόσθετα, προνοείται η σύσταση τεχνικής επιτροπής για την καλύτερη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην εν λόγω τεχνική επιτροπή θα συμμετέχουν εκ μέρους των εργαζομένων εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, καθώς και εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΟΣΕΟΚ.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, στο πλαίσιο της συνομολόγησης της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία συμφωνήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών όπως ρυθμιστούν σε νόμο ορισμένα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κατά την εξέταση του νομοσχεδίου από την επιτροπή εργασίας, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΟΣΕΟΚ συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νόμου ενώ, εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση του ΚΕΒΕ στις διαπραγματεύσεις για την ετοιμασία του νομοσχεδίου και για τη μη συμπερίληψη της οργάνωσης στην τεχνική επιτροπή η οποία θα συσταθεί δυνάμει του νόμου.

Μ.Χ.