You are here

Σκιές για μη αντικειμενικές εκτιμήσεις ακινήτων

09/04/2019 14:30

Καταγγελίες ότι οι εκτιμητές ακινήτων συνεννοούνται με τις τράπεζες όταν πρόκειται για ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες έγιναν ενώπιον της επιτροπής εμπορίου της βουλής.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην επιτροπή για τις τιμές ακινήτων και για το κατά πόσο η αύξηση της τιμής τους βοηθά στις αναδιαρθρώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους κατήγγειλε ότι,«η πλειοψηφία των εκτιμητών παίρνει σημαντικό κομμάτι εκτιμήσεων από τις τράπεζες και ως εκ τούτου η αντικειμενικότητα αυτών των εκτιμήσεων μας ανησυχεί, κατά πόσο οι εκτιμήσεις αυτές είναι όντως αντικειμενικές ή εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι «αυτό είναι μια σοβαρή καταγγελία» με τον βουλευτή Ηλία Μυριάνθους να απαντά ότι «η καταγγελία αυτή έγινε και στο χρηματοοικονομικό επίτροπο ότι δηλαδή οι εκτιμητές συνεννοούνται με τις τράπεζες, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».  

Το μέλος του συνδέσμου εκτιμητών Άθως Τοφαρίδης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία της επιτροπής απέρριψε τις καταγγελίες λέγοντας ότι «εμείς μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές».

Διευκρίνισε ότι «ο δείκτης των τιμών ακινήτων της ΚΤ δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια ανοδική πορεία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών ανέφερε ότι «η αύξηση στις κατοικίες το πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν της τάξης του 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017».

 Διευκρίνισε επίσης ότι «τα κτήρια στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και οι άλλες παρόμοιες αναπτύξεις σε άλλες πόλεις δεν λαμβάνονται υπόψη στις εκτιμήσεις, διότι οι πελάτες αυτών των αναπτύξεων δεν χρειάζονται χρηματοδότηση για να κάνουν αυτή την αγορά».

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Μάριος Νικολάου επεσήμανε ότι «εάν υπάρχει κάποιος που θέλει τη βιωσιμότητα και επιθυμεί απεγνωσμένα την κερδοφορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οι ίδιες οι τράπεζες διότι αποτελούν το βασικό κύκλο εργασιών των τραπεζών, άρα γιατί να μην επιθυμούμε την κερδοφορία τους», ανέφερε.

Αντίθετα ο πρόεδρος του συνδέσμου δανειοληπτών Κώστας Μελάς υποστήριξε ότι «οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να διασώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά μόνο για να κερδοσκοπήσουν διατηρώντας τις υπερχρεώσεις και εκβιάζοντας για εκποιήσεις».

Συμφώνησε επίσης με τη θέση του βουλευτή Άγγελου Βότση ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για να γίνονται αναδιαρθρώσεις, διότι όπως τόνισε μόνο έτσι θα διασωθεί η οικονομία, οι τράπεζες και γενικότερα η οικονομία του τόπου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρό το θέμα.

«Εμείς θέλουμε ως βουλή αυτή ακριβώς η δεδομένη αύξηση στις τιμές των ακινήτων να βοηθήσει στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων», ανέφερε.

Σκοπός μας, πρόσθεσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ, «είναι να διατηρήσουμε εν ζωή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει θέσεις εργασίας, μείωση της εργασίας, σημαίνει και έσοδα για το κράτος. Σημαίνει μακροπρόθεσμα και έσοδα για τις τράπεζες. Άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των ακινήτων για την κερδοφορία των τραπεζών αλλά μέσα από σωστές εκτιμήσεις να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «έχει προκύψει ένα θέμα κατά πόσο οι τιμές που υπολογίζονται για τα ακίνητα όταν θα γίνει μια αναδιάρθρωση, είναι χαμηλότερες και μπαίνουν χαμηλότερες τιμές από τους εκτιμητές, οι οποίοι απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό».

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή αναμένει να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες από τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, ο οποίος λόγω ασθένειας δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρία.

 «Φαίνεται ότι εκεί όπου οι εκτιμήσεις γίνονται για να πάρει μέσα η τράπεζα ένα ακίνητο χαμηλώνουν», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «πήγε να το αρνηθεί αυτό και το ΕΤΕΚ, αλλά η επιτροπή ζήτησε από το ΕΤΕΚ εφόσον υπάγονται στο ΕΤΕΚ οι εκτιμητές, να μας πείσει ότι υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να μπορούμε και εμείς να παρακολουθούμε πως γίνονται αυτές οι διεργασίες».

Σε ερώτηση πώς συνάδει αυτό με την αύξηση γενικότερα στις τιμές των ακινήτων, απάντησε ότι αυτό που λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι ότι «ο τρόπος που υπολογίζονται οι τιμές των ακινήτων και κατά πόσο παρουσιάζεται αύξηση δεν λαμβάνει υπόψη τους πύργους κτλ».

Το ζήτημα θα συζητηθεί και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην παρουσία του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ανέφερε ο κ. Βότσης, σημειώνοντας ότι αυτό που επιθυμούν οι βουλευτές είναι να καταστεί ξεκάθαρο «ότι οι τιμές που μπαίνουν από τους εκτιμητές είναι αντικειμενικές».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί επειδή στη σημερινή συνεδρία απουσίαζε ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, λόγω ασθενείας, και ο οποίος αναμένεται ότι θα δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά που τέθηκαν στην επιτροπή.

Της Ηρώς Ευθυμίου