You are here

Στεγαστική χορηγία όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά

11/07/2020 06:15

Όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα θα εκταμιεύονται τα ποσά για δικαιούχους εκτοπισθέντες, των οποίων οι αιτήσεις για χορηγία στο πλαίσιο των στεγαστικών σχεδίων εκτοπισθέντων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί.

Η αναφορά περιλαμβάνεται σε απάντηση του υπουργού εσωτερικών Νίκου Νουρή προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο και καταδεικνύει την δημοσιονομική στενότητα που φαίνεται να έχει επέλθει μετά την διοχέτευση σημαντικού μέρους των κρατικών πόρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, μέσω μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Νουρής αναφέρει στην απάντησή του ότι τα στεγαστικά σχέδια που εφαρμόζονται για εκτοπισθέντες δεν έχουν παγοποιηθεί και ούτε έχουν ανασταλεί.

Διευκρινίζει πως σε ότι αφορά τις εγκριμένες αιτήσεις, οι επαρχιακές διοικήσεις συνεχίζουν τις πληρωμές.

Ωστόσο, όσον αφορά τις εκκρεμούσες αιτήσεις στην υπηρεσία μέριμνας και αποκατάστασης εκτοπισθέντων, ο κ. Νουρής επισημαίνει ότι αυτές θα εξετάζονται και θα δίδεται επιστολή στους δικαιούχους στην οποία θα αναφέρεται το ποσό για το οποίο έχουν εγκριθεί, μαζί με τη δήλωση ότι η πληρωμή του ποσού θα εκταμιεύεται όταν η δημοσιονομική κατάσταση του κράτους το επιτρέψει.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2020 και που αφορούν τα στεγαστικά σχέδια εκτοπισθέντων δεν θα μειωθούν.

Σε παλαιότερη απάντησή του προς την βουλευτή Σκεύη Κουκουμα, ο κ. Νουρής είχε αναφέρει ότι το υπουργείο εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης των υφιστάμενων στεγαστικών σχεδίων που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες και σε μη εκτοπισθέντες με στόχο την αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής, υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

Εξάλλου, σε απάντησή του προς τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, είχε αναφερθεί και στο πρόγραμμα αναζωογόνησης περιοχών κατά μήκος της πράσινης γραμμής, για τους δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου συνολικού προϋπολογισμού €12 εκ., του οποίου η εξαγγελία προγραμματιζόταν περί τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο έχει αναβληθεί.

Μ.Χ.