You are here

Στη γωνιά ο έφορος φορολογίας για έλεγχο παικτών διαβατηρίων

04/12/2020 15:17

Απαντήσεις σε σχέση με τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος αναζητά η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε κοινοβουλευτική της ερώτηση ζητά ενημέρωση αναφορικά με το εάν ο έφορος φορολογίας έχει προβεί σε έλεγχο για οποιονδήποτε πάροχο περιλαμβάνεται σε κατάλογο με στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί παλαιότερα ενώπιον της βουλής εκ μέρους του υπουργείου εσωτερικών.

Στον κατάλογο, ο οποίος επισυνάπτεται, παρουσιάζονται δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικοί οίκοι και εταιρείες ανάπτυξης γης να απαρτίζουν το top- 10  των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς διαβατηρίων.

Το υπουργείο απέστειλε τον κατάλογο με τα δικηγορικά ελεγκτικά και άλλα γραφεία που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της προσέλκυσης επενδυτών μέσω του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, καταθέτοντας αιτήσεις για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών.

Τα στοιχεία, αφορούν μόνο τις αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά την περίοδο 2013 – 2018.

Με βάση τον κατάλογο, την πρωτιά ανάμεσα στις δέκα εταιρείες με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο πλαίσιο του ΚΕΠ την περίοδο 2013-2018, είχε ο ελεγκτικός οίκος PricewaterhouseCoopers Ltd καταθέτοντας 184 αιτήσεις για πολιτογράφηση στο πλαίσιο του ΚΕΠ.

Ακολουθεί το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & Σια ΔΕΠΕ με 137 αιτήσεις και το δικηγορικό γραφείο Μιχαλάκης Κυπριανού και Σια ΔΕΠΕ με 123 αιτήσεις.

Τέταρτο στη σειρά με τις περισσότερες αιτήσεις κατά την περίοδο είναι το γραφείο Αρετή Χαριδήμου και Συνεργάτες ΔΕΠΕ με 119 αιτήσεις και ακολουθεί ο ελεγκτικός οίκος KPMG με 114 αιτήσεις.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Fides Corp Accountants & Business Advisors (112 αιτήσεις), ο όμιλος εταιρειών Λεπτός (100 αιτήσεις), το δικηγορικό Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σια ΔΕΠΕ (99 αιτήσεις), Ιωάννης Παπαζαχαρία ΔΕΠΕ (91 αιτήσεις) και το δικηγορικό Λ. Παπαφιλίππου και Σια ΔΕΠΕ (52 αιτήσεις).
Πέραν των γραφείων με τις περισσότερες αιτήσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της λίστας που αφορούν γραφεία τα οποία συνδέονται με πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Με βάση τον κατάλογο, το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι είχε 41 αιτήσεις την εν λόγω περίοδο και το γραφείο Τάσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ 17 αιτήσεις.

Σημαντικός αριθμός μεταξύ 40-50 αιτήσεων, καταγράφεται για τις εταιρείες Ευθύμιος Κ. Ιωσήφ και Συνεργάτες ΔΕΠΕ, Α.Γ. Ερωτοκρίτου ΔΕΠΕ, Γεώργιος Κ. Γεωργίου ΔΕΠΕ και Ανδρέας Νεοκλέους & Σια ΔΕΠΕ.

Στη λίστα περιλαμβάνεται με 2 αιτήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο, το γραφείο Γ.Φ. Πιττάτζιης ΔΕΠΕ.

Επισυνάπτεται ο κατάλογος.