You are here

Στη βουλή το θέμα των ψηλών ενοικίων

15/11/2018 17:36

Στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής μεταφέρεται το θέμα των ψηλών ενοικίων που καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες παγκυπρίως , αλλά και ειδικότερα στην πόλη της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, σχετική εισήγηση των βουλευτών του κόμματος υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εσωτερικών.

Το θέμα της έκρυθμης αύξησης των ενοικίων που όπως ανέφερε, προκαλούν προβλήματα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν να βρουν αξιοπρεπή στέγη, θα συζητηθεί στην επιτροπή εσωτερικών στις 26 Νοεμβρίου.

Ο κ. Λουκαΐδης δήλωσε ότι το φαινόμενο είναι απόρροια του οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση ιδιαίτερα σε σχέση με την παραχώρηση υπηκοοτήτων, καθώς και της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα νέα ζευγάρια.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ βλέπει την πολιτική της παραχώρησης ιθαγενειών ως μια φούσκα και επεσήμανε ότι πολίτες και ολόκληρες οικογένειες γίνονται εσωτερικοί μετανάστες καθώς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος για μια αξιοπρεπή στέγη.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 54% του πληθυσμού το 2017 είχε μικρά εισοδήματα κάτω των €1500 και 27% κάτω των €1000.

Τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στο ζήτημα τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, διότι όπως είπε, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αστέγων για τους οποίους δεν υπάρχουν υποδομές στέγασης.

Σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να επαναφέρει στεγαστικά σχέδια που έχει καταργήσει ή έχει κουρέψει.

Μ.Χ.