You are here

Στις 10 Μαΐου οριστικές λύσεις για εγκλωβισμένους αγοραστές

17/04/2019 15:39

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων λόγω αφερεγγυότητας ή άλλων υποχρεώσεων των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, προωθεί η επιτροπή νομικών της βουλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Γεωργίου, η σχετική πρόταση νόμου θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε στις 10 Μαΐου που είναι η τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της βουλής πριν τις ευρωεκλογές, να ψηφιστεί σε νόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο διευθυντής του κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, ενώπιον της επιτροπής νομικών που συνέχισε τη συζήτηση του θέματος, έχουν υποβληθεί 17 χιλ. υποθέσεις με σκοπό τον απεγκλωβισμό του ακινήτου ώστε να μπορέσει να μεταβιβαστεί στον αγοραστή.

Από τις 17 χιλ. οι 9 χιλ. έχουν ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας ενώ οι άλλες 8 χιλ. δεν έχουν ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι από τις 9 χιλ. οι οποίες έχουν τίτλο ιδιοκτησίας και άρα μπορούν να εξεταστούν, αφού αποτελεί προϋπόθεση ο τίτλος ιδιοκτησίας για να υποβληθεί μια αίτηση, έχουν διεκπεραιωθεί οι 6 χιλ. δηλαδή μεταβιβάστηκε το ακίνητο στο όνομα του αγοραστή. Η εξέταση της υπόθεσης των άλλων 3 χιλ. βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένας αριθμός γύρω στις 300 υποθέσεις οι οποίες υπέβαλαν έφεση εναντίον της απόφασης του διευθυντή του κτηματολογίου.

Επιπλέον για άλλες 1140 υποθέσεις ζητήθηκαν συμπληρωματικά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις από το δημαρχείο ή το κοινοτοπικό συμβούλιο, ότι δεν εκκρεμούν φόροι ή οτιδήποτε άλλο.

Επιπρόσθετα υπάρχουν και άλλες 23 χιλ. υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις απεγκλωβισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής, δήλωσε ότι «κατά τη σημερινή συνεδρία έχουν υποβληθεί στην αναθεωρημένη πρόταση νόμου εισηγήσεις από το κτηματολόγιο και από το υπουργείο οικονομικών ώστε στις 2 Μαΐου να ολοκληρωθεί η εξέταση του θέματος και στις 10 Μαΐου που είναι η τελευταία συνεδρία της ολομέλειας πριν τις ευρωεκλογές να ψηφιστεί σε νόμο».

Σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι μέσα στο πνεύμα της συναίνεσης που έχει αναπτυχθεί, θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε με τις διατάξεις και πρόνοιες που έχουμε προσθέσει, να αρθούν οι λόγοι που πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίου έχουν εκδοθεί και καταστήσει τη νομοθεσία αντισυνταγματική».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι το  θέμα αφορά γύρω στις 30 χιλ. ακίνητα ενώ επηρεάζονται 100 χιλ. πολίτες, (λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των οικογενειών που επηρεάζονται) αλλά και μερικές χιλιάδες ξένοι εκ των οποίων κάποιοι έχουν προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια με το ενδεχόμενο η κυπριακή Δημοκρατία να καταδικαστεί σε πρόστιμα.

Τόνισε ότι «η επιτροπή θέλει να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να προλάβει καταδίκη της κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι «ως κράτος και ως κοινωνία οφείλουμε να βρούμε λύσεις διότι απασχολεί μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας αλλά και ξένων αγοραστών».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε στις προτάσεις νόμου στοιχεία με στόχο να επιλύσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό αυτό το ζήτημα, διότι πράγματι πολλοί αγοραστές βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χέρια της τράπεζας και των developers», ανέφερε.

«Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μια λύση η οποία δεν πρέπει να είναι αντισυνταγματική ώστε να λυθεί το πρόβλημα σύντομα», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι στόχος είναι ο απεγκλωβισμός των αγοραστών που έχουν αγοράσει και ξοφλήσει το ακίνητο τους τονίζοντας ότι κατά τη σημερινή συζήτηση ήγειρε τον κίνδυνο να δοθεί προς τις τράπεζες ακόμη ένα όπλο για τις εκποιήσεις.

«Η έγνοια είναι να μην θεωρηθεί ποτέ η οποιαδήποτε τράπεζα, η οποία εκποιεί το ακίνητο ότι είναι εγκλωβισμένος αγοραστής και να διευκολυνθεί με τις εκποιήσεις».

«Δηλαδή» πρόσθεσε «να προσέξουμε το καλό που πάμε να κάνουμε στον πολίτη να μην μετατραπεί και αυτό σε ένα υπέρ όπλο για τις τράπεζες».

Της Ηρώς Ευθυμίου