You are here

Στο μικροσκόπιο 660 αιτήσεις πολιτογράφησης

22/02/2021 15:46

Τον έλεγχο συνολικά 660 αιτήσεων επενδυτών και εξαρτώμενών τους, αφορά η αποδέσμευση ποσού που ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε αίτημα αποδέσμευσης πιστώσεων €10,3 εκατ. για το υπουργείο Εσωτερικών και τμήματά του, εκ των οποίων €2,2 εκατ. προορίζονται για την αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας βάσει του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου να αναφέρει ότι το κονδύλι αφορά τις αιτήσεις επενδυτών των οποίων ο έλεγχος βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ο έλεγχος 660 αιτήσεων, εκ των οποίων οι 238 είναι αιτήσεις αλλοδαπών επενδυτών και οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν εξαρτώμενα τους πρόσωπα.

Μέρος το κονδυλίου ενδέχεται να καλύψει και άλλες αιτήσεις που ενδεχομένως να προκύψει η ανάγκη να σταλούν για έλεγχο δέουσας επιμέλειας, όπως αναφέρθηκε.

Το κόστος για τον έλεγχο των αιτήσεων ανέρχεται όπως σημειώθηκε, περίπου στις €2 χιλ. έκαστη και συνολικά στις €917 χιλ. συν ΦΠΑ. Το υπόλοιπο του απαιτούμενου κονδυλίου, όπως είπε, θα καλύψει άλλες ανάγκες ή τον έλεγχο παλιών αιτήσεων που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανόν να υπάρξει ανάγκη για τον έλεγχο και άλλων αιτήσεων πέραν του συγκεκριμένου αριθμού.

Της Μαρίας Χαμπή