You are here

Στο μικροσκόπιο η στεγαστική πολιτική μέσω ΟΧΣ και ΚΟΑΓ

04/03/2019 19:28

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών τέθηκε η στεγαστική πολιτική του κράτους μέσω της εξέτασης των προϋπολογισμών του οργανισμούς χρηματοδοτήσεως στέγης (ΟΧΣ) και του κυπριακού οργανισμού ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ).

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν τον σκοπό για τον οποίο είχαν αρχικά δημιουργηθεί οι δύο οργανισμοί, με έμφαση στην δυνατότητα εξασφάλισης στέγης σε οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, κάνοντας λόγο για απουσία πολιτικής κοινωνικής στέγασης.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχολίασε παρατηρήσεις περί διαφοροποίησης της αποστολής του οργανισμού.

Σημείωσε ότι ο ρόλος του ΟΧΣ έχει διευρυνθεί, ωστόσο όπως είπε, συμβαδίζει με την απαίτηση οι δανειολήπτες να έχουν πιστοληπτική ικανότητα.

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο αναζητούνται τρόποι ώστε στο νέο κανονιστικό πλαίσιο ο οργανισμός να επιτελεί πιο καλά το ρόλο του.

ΟΧΣ: Κονδύλι €800 χιλ. και «κούρεμα» €13 εκ. για το Εστία

Ο κ. Γεωργίου, αναφέρθηκε σε πρόνοια που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για ποσό €800 χιλ. το οποίο αφορά στο κόστος που θα καταβάλει ο οργανισμός για το σχέδιο Εστία.

Το ποσό αντιστοιχεί συγκεκριμένα στο κόστος των εκτιμήσεων και των δικαιωμάτων που θα πληρώσει ο οργανισμός στο υπουργείο εργασίας για την αξιολόγηση αιτήσεων (€75 ανά αίτηση) για το σχέδιο Εστία.
 
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του οργανισμού ανέρχονται στα €295 εκ. εκ των οποίων τα €200 εκ. φαίνεται να εμπίπτουν στα κριτήρια του Εστία. Ωστόσο, σημείωσε πως εκτιμάται ότι ένα τρίτο των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια δεν θα είναι βιώσιμοι και θα εκπίπτουν του σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι το «κούρεμα δανείων» στο πλαίσιο του Εστία υπολογίζεται να φτάσει στα €12 - €13 εκ. στον ΟΧΣ.

Σημείωσε παράλληλα, ότι στο σχέδιο Εστία δεν θα συμμετέχουν τα δάνεια που έγιναν με κυβερνητικά κεφάλαια, με τους τίτλους να είναι στα χέρια της κυβέρνησης,  καθώς το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί σε άλλη διευθέτηση για τις εν λόγω περιπτώσεις.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε επίσης, σε θέματα όπως η συμπερίληψη νέων θέσεων στον προϋπολογισμό για το 2019 και η ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση του προσωπικού,  ενημερώνοντας ότι σχετική σύμβαση λήγει το καλοκαίρι και πως το θέμα θα επανεξεταστεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με το ΓΕΣΥ.

Θέλει δεκαπλάσιο αριθμό μονάδων από ΚΟΑΓ το ΥΠΕΣ

Από πλευράς ΚΟΑΓ, ο νέος πρόεδρος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι δύο έργα 15 και 16 οικιστικών μονάδων αντίστοιχα, έχουν αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό λόγω του ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο εσωτερικών σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική.           

Ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ για το 2019 δεν περιλαμβάνει νέα έργα και πως μετά από συνεννόηση με το υπουργείο εσωτερικών υπήρξε κατάληξη στο να εξεταστεί η ανάπτυξη πολύ περισσότερων έργων, μέχρι και δέκα φορές περισσότερων απ’ ότι σχεδίαζε ο οργανισμός.

Σήμερα όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση 15 οικιστικών μονάδων στα Πολεμίδια και 8 κατοικιών στην Κοκκινοτριμιθιά, έργα που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2016 και είχαν σταματήσει πριν από δύο χρόνια, λόγω μειωμένης ζήτησης.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ έκαναν λόγο για πισωγύρισμα σε ότι αφορά την πορεία του οργανισμού, μετά και την αποδοχή «κουρέματος» των σχεδίων του στον προϋπολογισμό.

Προβληματίζονται για το ρόλο ΟΧΣ – ΚΟΑΓ

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι ο ρόλος του ΚΟΑΓ είναι αναβαθμισμένος καθώς προγραμματίζεται η ανέγερση πολύ περισσοτέρων κατοικιών από αυτών που είχαν ανεγερθεί πέρσι. Πρότεινε όπως ζητούνται αιτήσεις ενδιαφέροντος και μικρή προκαταβολή για να τεκμηριώνεται το ενδιαφέρον για κατοικίες του οργανισμού καθώς και επιδότηση της ανέγερσης κατοικίας αναλόγως εισοδημάτων των δικαιούχων
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο ΚΟΑΓ και ο ΟΧΣ δημιουργήθηκαν με σκοπό κυρίως να βοηθήσουν τα μικρομεσαία νοικοκυριά να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη. «Ενώ ο υπουργός εσωτερικών πριν από τέσσερεις μήνες είχε εξαγγείλει στη βουλή ότι θα έρθει σε δύο-τρεις μήνες με ολοκληρωμένα στεγαστικά σχέδια για την προώθηση της προσιτής και κοινωνικής στέγης, αυτό που διαπιστώσαμε σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα» είπε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση «κούρεψε τα προγράμματα του ΚΟΑΓ χωρίς να υπάρχει τίποτα ενόψει». «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να κτίζει πύργους για να βολεύονται και να θησαυρίζουν οι ημέτεροι» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ακρωτηριάσει τον ΚΟΑΓ, απαγορεύοντας στον οργανισμό να καταθέσει στον προϋπολογισμό του δύο ώριμα έργα τα οποία είχε έτοιμα να ξεκινήσουν φέτος.

«Φαίνεται ότι τον ΚΟΑΓ από ένα μηχανισμό που παράγει στέγη για τις οικογένειες της φτωχής και μεσαίας τάξης θέλουν να τον μετατρέψουν σε επιβλέποντα μηχανικό των εργολάβων, οι οποίοι θα εισπράττουν κίνητρα και χορηγίες για να κατασκευάζουν την λεγόμενη προσιτή στέγη», είπε.

Δεν πήραν απαντήσεις οι βουλευτές

Ο πρόεδρος της επιτροπής ‘Αγγελος Βότσης σημείωσε ότι σήμερα υπήρξε αδυναμία στο να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα των βουλευτών σε σχέση με την εξέταση των προϋπολογισμών που τέθηκαν ενώπιον τους, λόγω του ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος.

Σημείωσε ότι η επιτροπή εξετάζει προϋπολογισμούς που για άλλη μια χρονιά κατατίθενται εκπρόθεσμα ενώ, έπρεπε να είχαν κατατεθεί από τον Οκτώβριο. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τους οργανισμούς η καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών οφείλεται στα αρμόδια υπουργεία εφόσον οι ίδιοι είχαν κάνει έγκαιρα την προετοιμασία τους.

«Είναι άξιο απορίας, πως καταφέρνουν να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους χωρίς προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. Βότσης, επισημαίνοντας ότι τα δωδεκατημόρια που έχουν στη διάθεσή τους οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν λήξει με το τέλος Φεβρουαρίου.

Της Μαρίας Χαμπή