You are here

Στο περίμενε 17 χιλ. εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων

13/06/2019 07:09

Σε στάση αναμονής για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων, με τη βουλή να κάνει ενέργειες για επίλυση του προβλήματος πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Στοιχεία που έθεσε το τμήμα κτηματολογίου ενώπιον της επιτροπής νομικών καταδεικνύουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου 2019, στα επαρχιακά γραφεία κτηματολογίου έχουν γίνει δεκτές συνολικά 17.443 χιλ. αιτήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, για έκδοση ή μεταβίβαση τίτλου ακινήτου.

Με βάση στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, ο αντίστοιχος αριθμός βρισκόταν στις 16.539 αιτήσεις. Σε διάστημα επτά μηνών 904 επιπλέον άτομα έχουν απευθυνθεί στο κτηματολόγιο για σχετικές υποθέσεις.

Σε παλαιότερες αναφορές του, ο διευθυντής του τμήματος κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων εκτιμάται γύρω στους 30-40 χιλ. ωστόσο, αρκετοί δεν απευθύνονται για ρύθμιση των υποθέσεών τους καθότι δεν υπάρχει ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας για τη μονάδα που έχουν αγοράσει.

Σχεδόν 8 χιλ. χωρίς τίτλο

Οι πλείστες αιτήσεις που έχει ενώπιον του το τμήμα κτηματολογίου, αφορούν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας (9.567) ενώ, 7.876 αιτήσεις αφορούν ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, οι οποίες και παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Την πρωτιά στην υποβολή αιτήσεων από εγκλωβισμένους αγοραστές κατέχει το κτηματολόγιο Αμμοχώστου το οποίο έχει δεχθεί 4.349 αιτήσεις, εκ των οποίων 2.925 αφορούν ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.

Ακολουθεί το κτηματολογικό γραφείο Πάφου με την υποβολή 4.235 αιτήσεων, της Λάρνακας με 3.365 αιτήσεις, της Λευκωσίας με 3.100 και της Λεμεσού με 2.394 αιτήσεις. Σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνεται αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Στο αρχικό στάδιο εξέτασης από τα κτηματολογικά γραφεία βρίσκονται περίπου 8 χιλ. αιτήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (7.773) αφορά περιπτώσεις ακινήτων χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.

Μόνο 192 αιτήσεις αναφορικά με ακίνητα για τα οποία υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο εξέτασης ενώ, αιτήσεις εκκρεμούν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας μέχρι τη συμπλήρωσή τους.

Πήραν τίτλο οι 6,1 χιλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των συμπληρωμένων αιτήσεων για τις οποίες η διαδικασία απόκτησης τίτλου έχει ολοκληρωθεί, φτάνει συνολικά στις 6.086 στο τέλος Μαΐου 2019.

 Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος Οκτωβρίου 2018 ανήλθε στις 5.103.

Παράλληλα, 359 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Ο αριθμός των αιτήσεων για τις οποίες έχει καταχωρηθεί αίτηση έφεσης ή αγωγής, ή έχει εκδοθεί διάταγμα δικαστηρίου, ανέρχεται στις 346.

Η επιτροπή νομικών βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας πρότασης νόμου με σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, την οποία αναμένεται να προωθήσει ενώπιον της ολομέλειας πριν την παύση των εργασιών της βουλής για το καλοκαίρι.

Της Μαρίας Χαμπή