You are here

Συνοπτικές διαδικασίες κατά των στρατηγικών ενοικιαστών

30/10/2019 13:20

Πρόταση νόμου που προωθείται στην ολομέλεια προς έγκριση επιχειρεί να διορθώσει στρεβλώσεις του ενοικιοστασίου εις βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η πρόταση νόμου προνοεί όπως με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνεται έξωση στρατηγικών ενοικιαστών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, σε περίπτωση έκδοσης διατάγματος έξωσης εντός τριάντα ημερών όταν πρόκειται για κατάστημα και 60 όταν πρόκειται για κατοικία θα πρέπει ο ενοικιαστής να εγκαταλείψει το ακίνητο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής δήλωσε ότι «μεγάλος αριθμός ενοικιαστών εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της νομοθεσίας για το ενοικιοστάσιο δημιουργώντας άδικες στρεβλώσεις. Γι ‘ αυτό ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην κατάθεση πρότασης νόμου σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται η διαδικασία επίδοσης και εξέτασης των αιτήσεων ενώπιον του δικαστηρίου ενώ μεταφέρεται το βάρος της απόδειξης στον ενοικιαστή σε αντίθεση με το ότι συμβαίνει σήμερα».

Ο κ. Νουρής ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν στοχοποιούνται οι συνεπείς ενοικιαστές αλλά όσοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος».

Εξήγησε επίσης ότι η προτεινόμενη νομοθεσία διαλαμβάνει ότι αν ενοικιαστής δεν πληρώνει τα ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει γραπτή προειδοποίηση. Εάν μετά την πάροδο 21 ημερών  από την ημερομηνία προειδοποίησης δεν διευθετηθούν οι οφειλές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στον πρωτοκολλητή και να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση στον πρωτοκολλητή,  ο ενοικιαστής έχει 14 ημέρες να παρουσιάσει τις αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του. Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία έξωσης και σε ένα μήνα γίνεται έξωση ανάκτηση εμπορικού υποστατικού και δύο μήνες οικιστικού υποστατικού.
 
Αν ο ενοικιαστής παρουσιάσει αποδείξεις αποκτά δικαίωμα υπεράσπισης στη διαδικασία έξωσης.

Περαιτέρω διευκρίνισε πως η ουσιαστική αλλαγή είναι η μεταφορά τους βάρους της απόδειξης στον ενοικιαστή και συγκεκριμένα ο ενοικιαστής θα πρέπει να παρουσιάσει απόδειξη εξόφλησης όλων των ενοικίων στον πρωτοκολλητή. Αν δεν παρουσιαστούν οι αποδείξεις τροχιοδρομείται η διαδικασία της έξωσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο περί ενοικιοστασίου νόμος όπως λειτουργεί σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «οι νόμοι γίνονται για να προστατεύονται εκείνοι που καλή τους πίστη μπαίνουν σε μια συμφωνία και όχι για να δημιουργούν άλλοθι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές είτε αυτοί είναι δανειολήπτες ή ενοικιαστές ακινήτων».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε σήμερα και τροποποιεί τον περί ενοικιοστασίου νόμο, θεωρούμε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα, που προκαλούνται από το ισχύον σύστημα, αλλά και από την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Το ισχύον σύστημα τυγχάνει κατάχρησης από πολίτες, οι οποίοι παραμένουν σε υποστατικά τα οποία ενοικιάζουν, χωρίς να καταβάλλουν τα οφειλόμενα ενοίκια σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης των υποστατικών παραμένει δέσμιος σε μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι την ανάκτηση της περιουσίας του.

Με την παρούσα εισήγηση θα καταστούν αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες ανάκτησης περιουσίας αφού ο ενοικιαστής θα μπορεί να καταχωρήσει υπεράσπιση σε αίτηση έξωσης μόνο με την απόδειξη της καταβολής της οφειλόμενων ενοικίων. Στην απουσία αυτής της απόδειξης, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, η διαδικασία της έξωσης θα γίνεται αυτόματα.

Σημείωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των δομών της δικαιοσύνης, βλέπει θετικά την προτεινόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η εξέταση της πρότασης νόμου ενώπιον της επιτροπής νομικών ολοκληρώθηκε σήμερα και οδηγείται στην ολομέλεια προς ψήφιση στις 22 Νοεμβρίου.

Η νομοθεσία θα αναφέρεται ως ο περί ενοικιοστασίου (Τροποποιητικός) νόμος του 2019 και δια διαβάζεται μαζί με τους περί ενοικιοστασίου νόμους του 1983 έως το 2013.

Της Ηρώς Ευθυμίου