You are here

Ταχύρρυθμη αδειοδότηση εμπορικών και μεικτών αναπτύξεων

12/09/2022 15:08

Το νέο πλαίσιο ταχύρρυθμης αδειοδότησης, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, εξαγγέλλοντας τη δεύτερη φάση του εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής και οικιστικής αδειοδότησης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νουρής, εξήγησε ότι το νέο πλαίσιο, αφορά τρεις έως τέσσερις κατοικίες ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα σε πολυκατοικία, αλλά και μεικτές, εμπορικές, γραφειακές ή και οικιστικές αναπτύξεις μέχρι 1000 τ.μ.

Τόνισε, ότι μετά την ανακοίνωση του Υπουργικού διατάγματος την περασμένη Παρασκευή, τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου η επέκταση του πλαισίου της ταχύρρυθμης αδειοδότησης στις πιο μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις.

Εξήγησε ότι, «όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Ιππόδαμου, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο και οι πληρωμές των τελών από τους ιδιώτες θα γίνονται μέσω της κυβερνητικής πύλης Αριάδνη. Η πολεοδομική αρχή θα δικαιούται να καταλήξει σε απόφαση το αργότερο μέχρι 30 ημέρες».

Σημείωσε ότι, «το νέο πλαίσιο πολεοδομικής αδειοδότησης το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στην απλούστευση των διαδικασιών με την εισαγωγή καινοτόμων, αποτελεσματικών και πάνω από όλα γρήγορων διαδικασιών, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ποιότητα, προάγει τη διαφάνεια και τερματίζει οριστικά και αμετάκλητα την εξάρτηση από τον περιορισμό στο χρόνο της έκδοσης των αδειών».

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι εισάγει και τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογία, καθώς η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο εκδόθηκαν 3,327 άδειες

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της ταχύρρυθμης αδειοδότησης, η οποία εξαγγέλθηκε από την 1η Οκτωβρίου 2020 και διελάμβανε ταχύρρυθμη πολεοδομική άδεια για διπλοκατοικία σε οικόπεδο ή σε υπό δημιουργία οικόπεδο, εντός 20 ημερών.

Θέλοντας να καταδείξει την επιτυχία της πρώτης φάσης ταχύρρυθμης αδειοδότησης, ανέφερε ότι «από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, υποβλήθηκαν 4.080 αιτήσεις με τις 3.327 ή το 82% από αυτές να έχουν εγκριθεί, ενώ μόνο 343 απορρίφθηκαν για διαφόρους λόγους».

Όσον αφορά, την τρίτη φάση για ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του πλαισίου της πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης, είπε ότι «το τρίτο βήμα θα γίνει όταν η Βουλή ψηφίσει σε νόμο το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί διευκόλυνσης στρατηγικών επενδύσεων νόμος», που εκκρεμεί ενώπιόν της και αφορά τις μεγάλες επενδύσεις άνω των €20 εκατ.. Ο νόμος προνοεί την έκδοση άδειας εντός ενός χρόνου.

Της Ηρώς Ευθυμίου