You are here

Τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων για στήριξη προσφύγων

11/02/2021 18:30

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου με βάση την οποία θα επιβάλλεται τέλος 0,4% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Τα έσοδα από το εν λόγω τέλος θα τυγχάνουν διαχείρισης από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για σκοπούς στήριξης του προσφυγικού κόσμου.

Η πρόταση κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη και τροποποιεί τον περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών νόμο, ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης από τους Τούρκους ακίνητης ιδιοκτησίας, εξαιτίας της απώλειας κατοχής, χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσής της.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται όπως η είσπραξη των απαραίτητων πόρων για τη χορήγηση της αναφερόμενης πιο πάνω οικονομικής στήριξης γίνεται υπό μορφή εισφοράς ύψους 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και θα βαρύνει τον πωλητή της εν λόγω ακίνητης ιδιοκτησίας.

Προνοείται παράλληλα, η τήρηση από τον ΚΦΙΚΒ λογαριασμών για τα χρηματικά ποσά τα οποία εισπράττονται ή δαπανώνται στο πλαίσιο της παροχής της πιο πάνω οικονομικής στήριξης και η δυνατότητα έκδοσης κανονισμών για σκοπούς ρύθμισης του πλαισίου παροχής της οικονομικής στήριξης.

Στην πρόταση ενσωματώθηκε εισήγηση του ΑΚΕΛ όπως το τέλος εισπράττεται και σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών οποιασδήποτε εταιρείας η οποία είναι ιδιοκτήτρια ακίνητης ιδιοκτησίας και η εν λόγω μεταβίβαση να έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας ή της κατοχής ή της εκμετάλλευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τον αγοραστή των μετοχών.  

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόσθετη τροπολογία για κλιμακωτή αύξηση της επιβάρυνσης, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, με την ΕΔΕΚ να σημειώνει ότι μπορεί να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Προοπτική εσόδων μέχρι €20 εκατ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε την πρόταση ως σωστή κίνηση η οποία δεν λύνει τα προβλήματα των προσφύγων, αλλά ούτε και εκμηδενίζεται η σημασία της, καθώς όταν η οικονομία επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, τα έσοδα από την εν λόγω εισφορά μπορούν να ανέλθουν στα €16-20 εκατ., όπως είπε.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η επιβάρυνση είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα επιβαρύνει τις συναλλαγές ή θα προκαλέσει πρόβλημα στους πωλητές.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά άσκησε επικρίσεις προς την κυβέρνηση για απουσία ενδιαφέροντος προς ίση κατανομή των βαρών που προέκυψαν από την εισβολή. Επέκρινε επίσης, τη στάση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημειώνοντας ότι δεν επέδειξε διάθεση συνεργασίας, παρά μόνο διαφωνούσε, όπως είπε.

Βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τους εκτοπισμένους αρχίζοντας με την συγκεκριμένη ρύθμιση, με ορισμένους να εκφράζουν την προσδοκία η νομοθεσία να μην τύχει αναπομπής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Της Μαρίας Χαμπή