You are here

Τρέχουν να κλείσουν τρύπες στο νόμο στεγαστικών δανείων

11/01/2019 06:32

Ένα βήμα πριν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις φαίνεται ότι βρίσκεται η Κύπρος λόγω εναρμονιστικού κενού που παρουσιάζει η νομοθεσία που αφορά στις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, με το υπουργείο οικονομικών να κρούει καμπανάκι κινδύνου προς αποφυγή περαιτέρω καθυστέρησης στην πλήρη εναρμόνιση.

Τον περασμένο Οκτώβριο κατατέθηκε στη βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο με σκοπό την κάλυψη του εναρμονιστικού κενού που εντόπισαν οι νομικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής επιτροπής στο νόμο, εντούτοις η ψήφιση του δεν έχει ακόμα προχωρήσει. 

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε αφού είχε διαπιστωθεί ότι κατά τη θέσπιση της εναρμονιστικής νομοθεσίας, δεν είχαν μεταφερθεί διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Συγκεκριμένα, κατά την ψήφιση του νόμου από την ολομέλεια της βουλής, αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούσαν στην παροχή πληροφοριών στον καταναλωτή για τη διακύμανση των επιπέδων προμηθειών που λαμβάνουν οι μη συνδεδεμένοι μεσίτες πιστώσεων, από τους πιστωτές, για την παροχή συμβάσεων πίστωσης που προσφέρονται στην καταναλωτή. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που ο μεσίτης πιστώσεων χρεώσει τον καταναλωτή αμοιβή, και επιπλέον εισπράττει προμήθεια από τον πιστωτή, ο μεσίτης εξηγεί στον καταναλωτή κατά πόσο η προμήθεια συμψηφίζεται με την αμοιβή ή όχι.

Το υπουργείο οικονομικών, όταν επανήλθε στη βουλή τον Οκτώβριο με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, τόνισε την ανάγκη άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου από την ολομέλεια της βουλής ωστόσο, έλαβε ακολούθως δύο αναβολές για να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας ενώπιον Ιανουαρίου 2019.  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, πάντως, στην ημερήσια διάταξη της σημερινής ολομέλειας της βουλής, της πρώτης μετά την επάνοδο της βουλής στις εργασίες της.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία αιτιολογημένη γνώμη της οποίας η προθεσμία έληξε στις 18 Ιανουαρίου 2017 χωρίς να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση.

Στην τελευταία του επιστολή προς τη βουλή, το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι η αιτιολογημένη γνώμη είναι το τελευταίο στάδιο πριν την καταχώρηση προσφυγής στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συνεπώς, η προαναφερόμενη αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και το εναρμονιστικό κενό που διατηρείται ως συνέπεια αυτής της αναβολής, δίνει έναυσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταχωρήσει προσφυγή κατά της Δημοκρατίας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χωρίς μάλιστα περαιτέρω ανταλλαγή ενημέρωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως σημειώνεται.

Προστίθεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης και ελλιπούς εναρμόνισης όπως η παρούσα, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει στη Δημοκρατία τόσο άπαξ χρηματική ποινή για την καθυστέρηση που έλαβε χώρα μέχρι τη δικαστική απόφαση, όσο και περιοδική χρηματική ποινή για το μετέπειτα χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Της Μαρίας Χαμπή