You are here

Βρήκαν τη χρυσή τομή για επισκέψιμα αγροκτήματα

02/05/2023 17:42

Βρέθηκε η χρυσή τομή σε ότι αφορά το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των επισκέψιμων αγροκτημάτων, ώστε να ικανοποιούνται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι βουλευτές μέλη της επιτροπής εμπορίου.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, η σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Η λύση που δόθηκε σήμερα, μετά από σύγκλιση απόψεων, διασφαλίζει τη διενέργεια στρατηγικής μελέτης πριν την ανάπτυξη επισκέψιμου αγροκτήματος και ταυτόχρονα,  διασκεδάζει τις ανησυχίες για επηρεασμό της πολιτικής του Ακάμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου για ίδρυση και λειτουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων στα οποία θα επιτρέπονται διάφορες γεωργικές δραστηριότητες, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε ότι αφορά τη διατήρηση του άρθρου 3 μέσω του οποίου ρυθμίζονται οι οποίες ανησυχίες είχαν εκφρασθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, αλλά και από τον εισηγητή της πρότασης, κ. Νεοφύτου.

Η ανώτερη λειτουργός του τμήματος Πολεοδομίας Νατάσα Κασπαρή, ανέφερε ότι υπάρχει κοινή εισήγηση με το τμήμα περιβάλλοντος για διατήρηση του άρθρου 3  της πρότασης νόμου το οποίο καλύπτει και την προϋπόθεση του θέτει το τμήμα περιβάλλοντος για διεξαγωγή στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν την ανάπτυξη του επισκέψιμου αγροκτήματος, κάτι που αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Εισηγήθηκε μόνο όπως αντικατασταθεί η λέξη «εκδίδονται» οι άδειες με τη λέξη «δημοσιεύονται» σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι όλα τα σχέδια ανάπτυξης υπόκεινται σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Η κ. Κασπαρή, σε σχέση με το αίτημα που τέθηκε στην προηγούμενη συνεδρία από τον κ. Νεοφύτου για εισαγωγή ειδικού άρθρου που να εξαιρεί την περιοχή Ακάμα από τις πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου, εξήγησε ότι «εάν παραμείνει ως έχει το άρθρο 3 δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη να τεθεί οποιαδήποτε εξαίρεση από τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου».

Σχετικά με τους ενδοιασμούς που εξέφρασε ο κ. Νεοφύτου για τυχόν επηρεασμό της πολιτικής του τοπικού σχεδίου Ακάμα από την έγκριση της πρότασης, η κ. Κασπαρή ανέφερε ότι «από τη στιγμή που παραμένει το άρθρο 3 δεν υπάρχει κανένας φόβος να αλλάξει οτιδήποτε με το σχέδιο του Ακάμα το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί. Ίσως να μπορεί να αλλάξει σε 5-6 χρόνια όταν θα γίνει αναθεώρηση του σχεδίου» επεσήμανε.

Η κ. Κασπαρή, επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη του επισκέψιμου αγροκτήματος θα εξετάζεται κάθε πέντε χρόνια από την Πολεοδομία στη βάση ειδικής ρήτρας που περιλαμβάνεται στο τοπικό σχέδιο Ακάμα.

«Επομένως με αυτό τον τρόπο θα εξετάζονται τυχόν παραβιάσεις από τις πρόνοιες», είπε.

Τι προνοεί το άρθρο 3

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της πρότασης νόμου οι περιοχές εντός των οποίων δύναται να λειτουργήσουν επισκέψιμα αγροκτήματα καθορίζονται σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης τα οποία εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του περί Πολεοδομίας Νόμου.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και ασκούν γεωργική δραστηριότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του περί δημιουργίας μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων νόμου και εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ή νομικοί κάτοχοι της γης στην οποία αφορά η αίτηση και η οποία βρίσκεται σε πολεοδομική ζώνη, όπου επιτρέπεται η λειτουργία επισκέψιμου αγροκτήματος.

Η χρήση και δραστηριότητες που προνοούνται μεταξύ άλλων, είναι οικοτεχνική δραστηριότητα, αγροτική βιοτεχνία, εστίαση, διαμονή και διανυκτέρευση, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά καθώς και πεζοπορία εντός διαδρόμων φυσικού περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνονται επίσης, δραστηριότητες για την προστασία της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, συνεργασίες πολιτισμικού και εμπορικού χαρακτήρα με σκοπό την επίτευξη των στόχων του επισκέψιμου αγροκτήματος, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες, οινοποιείο και πωλήσεις παραδοσιακών προϊόντων.

Προς την Ολομέλεια η πρόταση

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης, στην οποία εξετάστηκε το συγκεκριμένο θέμα μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση για τα επισκέψιμα αγροκτήματα και αφού διαμορφωθεί η τελική πρόταση στη βάση της σύγκλισης που υπήρξε από όλες τις υπηρεσίες τμήμα περιβάλλοντος, πολεοδομίας και των άλλων κυβερνητικών τμημάτων αλλά και των βουλευτών όλων των κομμάτων θα κατατεθεί στην ολομέλεια προς έγκριση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι «όσον αφορά τα  επισκέψιμα αγροκτήματα θα βοηθήσουμε στην προώθηση του αγροτουρισμού, στην εναλλακτική μορφή τουρισμού και θα δώσουμε εισοδήματα σε οποιοδήποτε αγρότη θα μπορέσει να αποκτήσει την άδεια, όχι όμως σε βάρος του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς και πού θα πρέπει να χωροθετούνται τέτοια αγροκτήματα».

Της Ηρώς Ευθυμίου