You are here

Βροντερό «ναι» στην πολεοδομική αμνηστία

11/03/2005 04:51
· Ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση νόμου η Ολομέλεια

· Αβεβαιότητα όμως για τα έσοδα λόγω γραφειοκρατίας


Προς νομιμοποίηση βαίνουν εκατοντάδες οικοδομικές παρατυπίες μετά τη χθεσινή –ομόφωνη– έγκριση από την Ολομέλεια της πρότασης για παραχώρηση πολεοδομικής αμνηστίας. Σύμφωνα με την πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη και της βουλευτή ΔΗΣΥ Μαρίας Κυριακού, θα εκδίδεται κατά παρέκκλιση πολεοδομική άδεια και πιστοποιητικά συμπλήρωσης εργασιών για οικοδομικές αναπτύξεις στις οποίες υπήρχαν παρατυπίες. Η εξαγορά των παρατυπιών αφορά μόνο τις οικοδομές που έγιναν μετά το 1990 (για τις οικοδομές προ του 1990 η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει τη διαδικασία νομιμοποίησης των παράτυπων οικοδομικών συγκροτημάτων).

Με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας επιδιώκεται αφενός να διευκολυνθεί η διαδικασία εξασφάλισης τίτλων ιδιοκτησίας (κυρίως διαμερισμάτων) από αγοραστές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και αφ' ετέρου το Δημόσιο να εισπράξει σημαντικά έσοδα από τα τέλη εγγραφής των περιουσιών αυτών. Σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της Κύπρου τα έσοδα από την αμνηστία αναμένεται να επιφέρουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2005. Το αρχικό Πρόγραμμα Σύγκλισης προέβλεπε περιορισμό του ελλείμματος κατά 0,6% το 2004 και 0,6% το 2005.

Γραφειοκρατία – απειλή

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Συλλούρης είπε ότι η πρόταση τερματίζει την εκμετάλλευση της μη έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι υποθήκευαν «ξανά και ξανά τις περιουσίες που έχουν ήδη πωλήσει». Τόνισε πάντως ότι χρειάζεται «να ενσκήψει ο υπουργός Εσωτερικών για να εφαρμοστεί η πρόταση» και «να εισπράξει το κράτος δεκάδες εκατομμύρια λίρες». Υπέδειξε πως «αν δεν βελτιώσουμε τη γραφειοκρατία, θα στραγγαλίσουμε την οικοδομική βιομηχανία».

Η κ. Κυριακού είπε ότι πρέπει «να απλοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες για να λειτουργήσει η νομοθεσία». Υπάρχουν, ανέφερε, πολλές «διπλές διαδικασίες», ενώ παρατηρούνται «μέχρι και 30 χρόνια καθυστερημένες μεταβιβάσεις ακινήτων». Σημείωσε ότι η υποθήκη μιας πολυκατοικίας πρέπει να γίνεται για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της ίδιας και όχι η ανάπτυξη άλλης πολυκατοικίας, όπως έγινε πολλές φορές μέχρι σήμερα και επέφερε τον εγκλωβισμό των αγοραστών.

Οφέλη £50 εκ. αν…

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι εάν απλοποιηθούν οι διαδικασίες το κράτος θα έχει άμεσα οφέλη ύψους £50 εκ. λιρών από τις εκδόσεις τίτλων ιδιοκτησίας. Όπως είπε, στο τμήμα Χωρομετρίας εκκρεμούν αυτή τη στιγμή περίπου 14.500 αιτήσεις και το τμήμα μπορεί να διεκπεραιώνει μέχρι 2.500 αιτήσεις ετησίως. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα εισπράξουμε τίποτα, γιατί δεν υπάρχει κανένα κίνητρο».

Καβγάς Καρά – Κυπριανού

Η συζήτηση διανθίστηκε από τον «καβγά» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά και του προέδρου της επιτροπής Εσωτερικών Άντρου Κυπριανού. Ο κ. Καράς υποστήριξε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις κατά τη διαμόρφωση της πρότασης στην επιτροπή. Απαντώντας ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι ο κ. Καράς παρότι μέλος της επιτροπής «δεν ήταν σε καμιά συνεδρία παρών».

Ξανά στην επ. Εσωτερικών

Να σημειωθεί πάντως ότι η συζήτηση για άλλες ρυθμίσεις και σχετικές πρόνοιες θα συνεχιστεί στην επιτροπή Εσωτερικών. Στο παρά πέντε της χθεσινής Ολομέλειας αποσύρθηκαν όλες οι τροπολογίες που έθεταν βουλευτές προκειμένου να καταστεί δυνατή η ψήφιση της πρότασης νόμου. Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα σε νεότερη συνεδρία. Μεταξύ άλλων αναμένεται να εξεταστεί το διάταγμα κατεδάφισης, το διάταγμα πραγματικής αναστολής ανέγερσης οικοδομής και περιορισμό του μεγέθους της παρέκκλισης που προνοεί ο νέος νόμος. Στο νόμο περιλαμβάνεται μια γενική πρόνοια για καταβολή αντισταθμίσματος σε περίπτωση υπέρβασης στο δομήσιμο εμβαδόν, το οποίο θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο.

Του Γιώργου Αγαπίου