You are here

Ξεκίνησαν τα προβλήματα από τους πύργους στη Λεμεσό

14/01/2020 16:38

Πράματα και θάματα ακούστηκαν στη βουλή για τα προβλήματα που δημιουργούν οι πύργοι στη Λεμεσό.

Τα προβλήματα αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της επιτροπής γεωργίας της βουλής για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αλιευτική δραστηριότητα συνεπεία απόρριψης μεγάλων ποσοτήτων νερού στη θάλασσα μέσω αγωγών.

Ο εκπρόσωπος των ψαράδων Λεμεσού Θεόδουλος Δημήτριου ανέφερε στην επιτροπή ότι «οι εταιρείες που αναγείρουν τους πύργους στο παραλιακό μέτωπο ρίχνουν οχετούς και σωλήνες μέσα στη θάλασσα για να ρίχνουν τα υπόγεια όμβρια ύδατα. Για να βυθιστούν στη θάλασσα οι αγωγοί τοποθετούν πάνω βάρη από σίδερα» είπε.

Πρόσθεσε ότι όταν «όταν πάμε να ψαρέψουμε πιάνονται τα δίκτυα μας πάνω στα σίδερα και καταστρέφονται. Παράλληλα όμως μας προβληματίζει και η ποιότητα του νερού που στέλνουν στη θάλασσα διότι στη συγκεκριμένη περιοχή όταν ψαρεύουμε δεν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί».

Η ανώτερη λειτουργός του τμήματος περιβάλλοντος Ειρήνη Κωνσταντίνου απέρριψε τα όσα ισχυρίζονται οι ψαράδες λέγοντας ότι «στη θάλασσα απορρίπτεται νερό και όχι λύματα».

Τόνισε ότι «το νερό ελέγχεται στη βάση συγκεκριμένου πρωτόκολλου σε τρία διαφορετικά σημεία και έχουμε πλήρη γνώση για το τι απορρίπτεται στη θάλασσα. Ο λόγος που ελέγχουμε είναι για να διασφαλίσουμε το οικοσύστημα», υπέδειξε.

Ο λειτουργός του τμήματος αλιείας Λαυρέντης Βασιλειάδης δήλωσε από την πλευρά του ότι θα μελετήσουμε το θέμα.

Ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου αποχετεύσεων Λεμεσού Ιάκωβος Παπαϊακώβου εξέφρασε την θέση ότι «η συγκεκριμένη συζήτηση θα έπρεπε να γίνει πριν την αδειοδότηση των ψηλών κτηρίων».

Πρόσθεσε ότι «όταν είχα εισηγηθεί κατά τις διαβουλεύσεις το 2015 ότι θα έπρεπε να διαξευχθεί στρατηγική μελέτη για να διαφανεί πόσους πύργους σηκώνει η Λεμεσός θεωρήθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητα, αργότερα όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα ο υπουργός εσωτερικών έδωσε οδηγίες να ετοιμαστεί στρατηγική μελέτη, η οποία ακόμη να γίνει».

Σημείωσε επίσης ότι το συμβούλιο «δέχθηκε πίεση όπως το νερό από τους πύργους  διοχετεύεται στο αποχετευτικό κάτι που απορρίψαμε με έντονο τρόπο διότι θα ήταν καταστροφικό» είπε και ανέφερε ενδεικτικά «το κάθε κτήριο μέσο όρο αντλεί 2 έως 4 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα εάν υπολογίσουμε ότι σήμερα κτίζονται ή υπάρχουν δέκα πύργοι αντλούνται 30 χιλ. κυβικά μέτρα νερού δηλαδή όση είναι και η δυναμικότητα του σταθμού μας».

Επανέλαβε ότι η ρίζα του κακού θα έπρεπε να κοπεί εν τη γενέσει της πριν δοθούν οι άδειες.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα εάν οι αγωγοί του συστήματος αποχετεύσεως  θα αντέξουν  τους όγκους των οικιακών αποβλήτων όταν ολοκληρωθούν όλοι οι πύργοι που είναι σε εξέλιξη είπε ότι «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σκάσει ο αγωγός ξεκίνησε η αναβάθμιση του αγωγού με κόστος €10 εκ.».

Της Ηρώς Ευθυμίου