You are here

Ζητούν αναστολή εκποιήσεων και επαναφορά 13 προτάσεων

13/05/2022 07:30

Την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων για ένα χρόνο περίπου, μέχρι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να εξετάσει το πακέτο των 13 προτάσεων νόμου που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει το πλαίσιο εκποιήσεων ζητούν οι βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννη και Σωτήρης Ιωάννου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να ανασταλούν οι διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Μαΐου 2023, ώστε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να εξετάσει το πακέτο των 13 προτάσεων νόμου που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει το Νόμο.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες πολίτες δέχονται καθημερινά ασφυκτική πίεση, απειλές και εκβιασμούς από Τραπεζικά Ιδρύματα και Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων για εκποίηση της περιουσίας τους.

Προστίθεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών µε την προηγούμενη σύνθεσή της υποσχέθηκε την εξέταση των 13 προτάσεων Νόμου µε την εκλογή της νέας σύνθεσης, τονίζοντας ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει οποιαδήποτε εξέταση.

Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ ζητούν όπως οι 13 προτάσεις τεθούν άμεσα στον προγραμματισμό της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι 13 προτάσεις νόμου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον του σώματος, προέρχονται από διαφορετικά κόμματα ή συνδυασμούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν βασικό στόχο την επαναφορά των δικαιωμάτων πρόσβασης των ενυπόθηκων δανειοληπτών στη δικαιοσύνη ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αναστολή εκποίησης, αλλά και να διασφαλιστεί στέγη σε περίπτωση εκποίησης.

Οι προτάσεις του ΕΛΑΜ αφορούν αναστολή διαδικασιών εκποιήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και την προσφυγή ενυπόθηκου οφειλέτη σε αρμόδιο δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης πώλησης ακινήτου αμφισβητώντας το ποσό οφειλής ή τη νομιμότητα της σύμβασης.

Της Ελένης Χαραλάμπους