You are here

Και τα private placement στις 25 Ιουλίου

11/07/2002 16:56
Στη συνεδρία της Ολομέλειας στις 25 Ιουλίου, έχει παραπεμφθεί προς ψήφιση, το εναρμονισιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περί πρόσκλησης επενδύσεων προς το κοινό Νόμος του 2002», με το οποίο περιορίζεται στους 50 -ως ανώτατο όριο – ο αριθμός των επενδυτών προς τους οποίους θα δύναται πλέον να παραχωρηθούν μετοχές με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), ενώ εφεξής η άντληση κεφαλαίων (πρόσκληση) από το κοινό θα επιτρέπεται στους Εκδότες των εταιριών μόνον εφόσον εγκριθεί πρώτα το ενημερωτικό τους δελτίο.

Η προγραμματισμένη για σήμερα ψήφιση του νομοσχεδίου μεταφέρεται προς ψήφιση στη τελευταία συνεδρία του της Βουλής, λόγω της μεγάλης αλλαγής στην ημερήσια διάταξη ενόψει της κηδείας που τελείται το απόγευμα, του υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, εκ των πέντε εκλεκτών αξιωματούχων της Εθνικής Φρουράς που έχασαν χθες τη ζωής τους κατά τη πτώση ελικοπτέρου στη κοίτη του ποταμού Διάριζου.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου, αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είναι η πλήρης εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας στον τομέα της ελεύθερης παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με τη μεταφορά των διατάξεων της σχετικής οδηγίας που αφορά «το συντονισμό των όρων κατάρτισης, ελέγχου και κυκλοφορίας του ενημερωτικού δελτίου που πρέπει να δημοσιεύεται, όταν απευθύνεται στο κοινό πρόσκληση για κινητές αξίες».

Το νομοσχέδιο το οποίο έχει την ομόφωνη έγκριση της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της βουλής, αποτελεί το τελευταίο εναρμονιστικό νομοσχέδιο σειράς νομοθετημάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΧΑΚ και με το οποίο ολοκληρώνεται η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το Κεκτημένο σε ότι αφορά «την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς». Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Υ. ο προτεινόμενος νόμος «σχετίζεται άμεσα με τη νομοθεσία για τις ΕΠΕΥ, η ψήφιση της οποίας» αναφέρει, «αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του».

Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος, εγκρίθηκαν τροποποιητικοί κανονισμοί, με τους οποίους μεταξύ άλλων, παραχωρείται η δυνατότητα για διακριτική ευχέρεια στο Συμβούλιο να μειώνει το ποσόν των 50.000 λιρών που είναι υποχρεωμένα τα μέλη του ΧΑΚ να διατηρούν σε ειδικό λογαριασμό εκκαθάρισης, μέχρι την ολοκλήρωση της καταχώρησης όλων των εισηγμένων αξιών στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη