You are here

Πανικός για διοικητικές καμπάνες

04/11/2003 13:48

· Τι είπε στη βουλή ο Χρ. Τσιέλεπος

· Τι δηλώνει στη «SW» ο Μ. Κληρίδης

· Τι έγινε την «πρώτη μέρα» στην Ολομέλεια του Ανωτάτου


Πανικός, χωρίς καμία δόση υπερβολής, επικρατεί σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές του τόπου - κυβερνητικές υπηρεσίες και ανεξάρτητους θεσμούς – ενώ την ίδια στιγμή, σάλος έχει προκληθεί στα αρμόδια οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, σε νομικούς και οικονομικούς κύκλους από τη «διαφαινόμενη τάση» όπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι, μέσα στους κόλπους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να κηρυχθεί αντισυνταγματική η πρόνοια της νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα επιβολής διοικητικών προστίμων. Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ΦΠΑ, Τελωνεία, Κεφαλαιαγορά, ΕΠΑ, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, καθώς επίσης και ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και ο Ρυθμιστής Ενέργειας (που καθιερώνεται σύντομα) τίθενται ουσιαστικά «εκτός λειτουργίας» και η Κύπρος «εκτός Ευρώπης», σχολίαζαν με δηκτικό τρόπο μέλη του Νομοθετικού Σώματος, το ενδεχόμενο η ΑΤΗΚ να κερδίσει την έφεση της κατά της ΕΠΑ.

Το θέμα αποτελεί από το πρωί το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις και τα πηγαδάκια στους διαδρόμους της βουλής, ενώ στις προεκτάσεις και τις δυσμενέστατες συνέπειες που θα έχει για την Κύπρο μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, Χριστόδουλος Τσιέλεπος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της επιτροπής.

Επιβεβαιώνοντας πρωινό ρεπορτάζ της Stockwatch, ο κ. Τσιέλεπος τόνισε προς τους βουλευτές, πως η Κύπρος «θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα» σε περίπτωση κατά την οποία η υπόθεση που εξετάζεται από χθες στην ολομέλεια του ΑΔ, «χαθεί» για την Επιτροπή. Όπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε από το πρωί η «SW», το θέμα απασχολεί έντονα τόσο την κυβέρνηση, όσο και τις Βρυξέλλες που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην προσφυγή (έφεση) της ΑΤΗΚ κατά της ΕΠΑ με την οποία, η Αρχή ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η πρόνοια της νομοθεσίας που δίνει σε ρυθμιστικές αρχές, το δικαίωμα επιβολής διοικητικών προστίμων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για διοικητικές ποινές και όχι πρόστιμα.

Την Πέμπτη άλλη προσφυγή...

Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη Πέμπτη εκδικάζεται ενώπιον του Ανωτάτου, παρόμοια υπόθεση, κατά της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, που επίσης ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η πρόνοια της νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα επιβολής διοικητικών προστίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, το όλο ζήτημα και οι προεκτάσεις του έχουν απασχολήσει ήδη, σειρά ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης ενώπιον του ΑΔ. Όπως μάλιστα, μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, το θέμα συζητήθηκε σε «άτυπη» συνεδρία της ΕΚ, ενώ προσεχώς η Κεφαλαιαγορά θα ασχοληθεί «με το νομικό πεδίο όπως διαμορφώνεται» σε επίσημη συνεδρίασή της και στην παρουσία των νομικών της συμβούλων.

Για μας ως επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόνισε στις δηλώσεις του στη Stockwatch, ο Μάριος Κληρίδης, υπάρχει το κεφάλαιο των ευρωπαϊκών οδηγιών. «Και αντισυνταγματική να κριθεί (από το ΑΔ) η σχετική πρόνοια της νομοθεσίας», σημείωσε εμφαντικά, «θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, ίσως με κάποιες τροποποιήσεις του συντάγματος, ούτως ώστε να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Διαφορετικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, «η Κύπρος θα είναι εκτός Ευρώπης».

Η «πρώτη μέρα» στο Ανώτατο...

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, η «πρώτη μέρα» της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου, ενίσχυσε τους φόβους και τις ανησυχίες για δυσάρεστη και ανεπιθύμητη τροπή της υπόθεσης. Οι δύο δικαστές που μίλησαν τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για επιβολή διοικητικών προστίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο αυτών δικαστών, ήταν ο Εφέτης που παρέπεμψε απευθείας την έφεση της ΑΤΗΚ ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου, χωρίς ο ίδιος να την εξετάσει και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη νομικό δεδικασμένο Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Νομικοί κύκλοι, δήλωναν στη Stockwatch, πως όποιες απορίες και ερωτηματικά δημιούργησε η ενέργεια του συγκεκριμένου Εφέτη, «διαλύθηκαν» με την (αρνητική) στάση που τήρησε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη