You are here

Εξαιρέσεις στην άρση του τραπεζικού απορρήτου (1)

08/12/2003 14:30
Καθησυχαστικός ως προς τους κινδύνους που εξέφρασε η αντιπολίτευση για τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου εμφανίστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

«Με τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου κλείνουν πόρτες και παράθυρα στη φοροδιαφυγή», τόνισε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας ότι η παροχή πληροφοριών από τις τράπεζες προς το φόρο εισοδήματος αποτελεί ένα σύστημα το οποίο ισχύει σε παρόμοια μορφή σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπως είπε.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι οι ανησυχίες είναι αδικαιολόγητες χαρακτηρίζοντας ως κινδυνολογία τα όσα ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ περί φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό υπογραμμίζοντας σχετικά ότι στη νομοθεσία προτείνονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τόσο για τις υπεράκτιες εταιρείες όσο και για τους μη μονίμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε ακόμη, ότι διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο, η εχεμύθεια και η προστασία των στοιχείων που θα συλλέγει ο φόρος εισοδήματος.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των μυστικών λογαριασμών με τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία θα ισχύει για χρονική περίοδο μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους μυστικούς λογαριασμούς.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου για τους μυστικούς λογαριασμούς, βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του επί της αρχής της κυβερνητικής πρότασης για το τραπεζικό απόρρητο σημειώνοντας πάντως, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για προστασία της ομαλής επενδυτικής δραστηριότητας ξένων οικονομικών παραγόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Η αντίδραση του ΔΗΣΥ και αναλυτικό ρεπορτάζ για τα λεχθέντα στην Επιτροπή Οικονομικών θα ακολουθήσει αργότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη