You are here

«Μαύρη τρύπα» η χορηγία των £4 εκ. προς τα Σωματεία

10/07/2003 14:24
Εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, κλειστά κυκλώματα και για παράγοντες χωρίς «καθαρό» παρελθόν, η βουλή είπε το ναι

Εν μέσω προειδοποιήσεων και απειλών προς τους παράγοντες των ποδοσφαιρικών Συλλόγων για την ανάγκη νοικοκυρέματος των οικονομικών τους, καθώς και κατηγοριών για φαινόμενα διαφθοράς σε ομοσπονδίες, για «κλειστά κυκλώματα» σε συλλόγους και για παράγοντες με πορτοφόλια χωρίς καθαρό οικονομικό παρελθόν, η Ολομέλεια της βουλής υπερψήφισε τη χορηγία τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών για τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση είναι πως στα πηγαδάκια της βουλής – μετά την έγκριση… - η πλειοψηφία των βουλευτών ομολογούσε ότι τα £4 εκατ. που δίνονται στα σωματεία από τον απλό φορολογούμενο, πάνε με μαθηματική ακρίβεια «στο βρόντο».

Χαρακτηριστική επί τούτου, είναι και η δημόσια δήλωση / παραδοχή του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου για «μαύρη τρύπα» η οποία απορροφά κονδύλια από τα δημόσια ταμεία.

Παραδέχονταν μάλιστα, πρώτον, πως κανένα μέλος του Νομοθετικού Σώματος δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό που τα σωματεία χρωστούν συνολικά. Και δεύτερον, κανείς δεν γνωρίζει, αν με τα ποσά που θα δοθούν από την τσέπη του φορολογούμενου και τα άδεια κρατικά ταμεία, πράγματι τα σωματεία μας θα εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και θα είναι σε θέση από το 2006 να πληρούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ ώστε να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Λόγος άλλωστε για τον οποίο δίνονται τα χρήματα.

Κάθε άλλο μάλιστα… Αν αληθεύουν οι θέσεις των σωματείων πως το συνολικό ποσό που χρωστούν «δεξιά και αριστερά» ανέρχεται στα £20 - £25 εκατ., παραδέχονταν οι βουλευτές, τότε η όποια χορηγία αποτελεί «μαύρη τρύπα» για τα δημόσια οικονομικά.

Υπέρ της χορηγίας τάχθηκαν 28 βουλευτές και εναντίον δύο, οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Χρίστος Κληρίδης.

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΚ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μίλησε για κλειστά κυκλώματα σε συλλόγους και για άτομα με πορτοφόλια χωρίς καθαρό οικονομικό παρελθόν, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μίλησε για διαφθορά σε ομοσπονδίες και υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκδημοκρατισμός στις διοικήσεις των σωματείων.

Ο Νίκος Κλεάνθους (ΔΗΚΟ) μίλησε για την ανάγκη νοικοκυρέματος των οικονομικών των σωματείων και σημείωσε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι υποφέρουν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη