You are here

Ρεπορτάζ: Γεγονός από σήμερα η μεταρρύθμιση

01/07/2002 16:26
Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια

Αυξήσεις και ελαφρύνσεις


Προς όφελος του απλού πολίτη αλλά και της οικονομίας, χαρακτηρίζεται από την πολιτική ηγεσία του τόπου η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία παράλληλα, όπως θεωρούν αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακατανομή που έγινε ποτέ, του εθνικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατηγορεί την αντιπολίτευση για εσκεμμένη καθυστέρηση, λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων στη ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και για αδιαφορία στην επέκταση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η ψήφιση σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής των 13 νομοσχεδίων και δυο κανονισμών της φορολογικής μεταρρύθμισης, ήταν σχεδόν ομόφωνη, με μοναδική εξαίρεση την αποχή των Νέων Οριζόντων. Συγκεκριμένα, η βουλή ενέκρινε μεταξύ άλλων:

- Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα για μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζομένους.
- Την αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις 9 χιλιάδες λίρες.
- Από αύριο το πρωί η βενζίνη πωλείται κατά 2 σεντ το λίτρο ακριβότερη και το πετρέλαιο κατά 5 σεντ. Ένα σεντ το λίτρο αυξήθηκαν και οι τιμές των αναψυκτικών.
- Τα αυτοκίνητα τύπου σαλούν μέχρι 16 άλογα θα επιβαρύνονται με φόρο κατανάλωσης 55%.

Από 16 – 20 άλογα ο φόρος θα μειώνεται στο 85%
Από 20 – 25 άλογα ο φόρος παραμένει αναλλοίωτος, στο 120%, ενώ
Από 25 άλογα και πάνω αυξάνεται στο 135%

Για τα αυτοκίνητα 4Χ4 μέχρι 30 άλογα ο φόρος κατανάλωσης θα ανέλθει στο 70% και από 30 άλογα και πάνω στο 80%.
Για τα διπλοκάμπινα αυτοκίνητα θα υπάρξει αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο 15%.

- Καταργούνται οι φόροι για ιδιοκατοίκηση, όμως για το 2002 και 2003 θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις 500 λιρών.

- Αυξάνονται τα επιδόματα των εθνοφρουρών από 30 σε 60 λίρες το μήνα και των εφέδρων αξιωματικών από 65 σε 100 λίρες.

- Αυξάνεται κατά 10% ο φόρος στο χαβιάρι, τον καπνιστό σολωμό, τα πούρα και τις σαμπάνιες.

Την ερχόμενη Παρασκευή παραπέμπονται σε ψήφιση σε νέα ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, τα νομοθετήματα που αφορούν τα επιδόματα για τους συνταξιούχους, τα επιδόματα τέκνου περιλαμβανομένων των χορηγιών προς τους πολύτεκνους και η κατάργηση του επαγγελματικού φόρου σε δήμους και κοινότητες.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη φορολογική μεταρρύθμιση ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση των χαμηλά αμειβομένων στρωμάτων, σημειώνοντας ότι ικανοποιήθηκαν τα περισσότερα εκ των αιτημάτων που είχε υποβάλει το ΔΗΚΟ. Τη θέση του προέδρου του ΔΗΚΟ συμμερίσθηκε και ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη μεταρρύθμιση και η οποία όπως είπε αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός.

Την φορολογική μεταρρύθμιση χαιρέτισε εμφανώς ικανοποιημένος και ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος η οποία δημιουργεί συνθήκες για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Είπε ακόμη τα εισοδήματα των χαμηλά αμειβομένων στρωμάτων αυξάνονται με χίλιους δυό τρόπους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι η κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα καλύπτει όλες τις απώλειες από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι μπορεί η φορολογική μεταρρύθμιση να μην είναι τέλεια, ωστόσο όπως είπε, συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αδιαφορία στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως απόρροια παροχών για εκλογικές σκοπιμότητες ενόψει Προεδρικών. Η αύξηση του ελλείμματος δείχνει ότι κάποιοι δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβέρνηση, είπε ο κ. Προδρόμου. Από την πλευρά του, Ο Μάρκος Κυπριανού υπέδειξε ότι το ύψος του ελλείμματος δεν είναι δεδομένο αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις, υπενθυμίζοντας ότι με την εισαγωγή του ΦΠΑ υπήρχε η βεβαιότητα για έλλειμμα ωστόσο στο τέλος υπήρξε πλεόνασμα στα κρατικά έσοδα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη