You are here

Μύδροι Αβέρωφ κατά κυβέρνησης για ακίνητα

26/04/2013 11:09
Την έντονη αντίδραση και τη διαφωνία των εμπλεκομένων φορέων,κομμάτων, ανάμεσα τους και ο ΔΗΣΥ, προκαλεί το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί τα αρχικά έσοδα της κυβέρνησης από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αυξάνονται από €69 εκ. στα €75 εκ.

Υποστήριξε ότι θα είναι θεωρητική η αύξηση των εσόδων και διερωτήθηκε πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάπτυξη όταν επιβαρύνεται περισσότερο ο πυλώνας για την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι θα μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης στην Κύπρο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι συνεχίζεται η λανθασμένη πρακτική φορολόγησης των στοκ, δηλαδή των κατοικιών που δεν έχουν πωληθεί, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το βάρος στους ιδιοκτήτες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν σε ποια άλλη χώρα φορολογείται η επένδυση υπονοώντας την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Διερωτήθηκε παράλληλα κατά πόσον το μέτρο θα αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θ’ αυξηθούν τα αναγκαία κεφάλαια των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι άκρως λανθασμένη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου και διερωτήθηκε κατά πόσον μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις ή να καταθέσει νέο νομοσχέδιο ή εάν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσει το νόμο τους επόμενους μήνες.

Καταλήγοντας υπέδειξε ότι με το νομοσχέδιο τιμωρείται ο νομοταγής πολίτης ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή του φόρου.

Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης δεν είναι διαφορετική από αυτή που συζητήθηκε πριν πέντε μήνες και πριν ένα χρόνο και συνεπώς και οι απόψεις δεν μπορεί να είναι διαφορετικές.

Υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο δεν ενισχύεται αλλά υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική.

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα ψήφιση σειράς φορολογιών οι οποίες υπονόμευσαν την αναπτυξιακή προοπτική.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ αλλάξει το μνημόνιο και δεν μπορεί να μην ψηφιστεί η συγκεκριμένη φορολογία αφού αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Επιπλέον €5 εκ. φορολογία για να μην απολυθούν υπάλληλοι

Απαντώντας στις τοποθετήσεις Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα έσοδα του κράτους θ’ αυξηθούν από €70 εκ. σε €75 εκ. σε μία προσπάθεια μείωσης των δαπανών του δημοσίου και αύξηση των εσόδων για να μην απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.

Επ΄ αυτού ο διευθυντής προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, εξήγησε ότι η τρόικα εισηγήθηκε να προστεθεί στους εκπαιδευτικούς άλλη μια ώρα εργασίας, ωστόσο σημείωσε ότι εάν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο θα κατέληγαν στην ανεργία 400 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Μιχαηλ, τόνισε ότι η τρόικα συμφώνησε να μην επηρεαστούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και να μην αλλάξει το ωράριο των εκπαιδευτικών όμως ζήτησε να υπάρξουν εξοικονομήσεις.

Είπε, ταυτόχρονα ότι έγιναν περικοπές €23 εκ. από τους μισθούς των δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων τόσο για τη συνέχιση της εργασίας των 400 συμβασιούχων εκπαιδευτικών όσο και για την πρόσληψη περίπου 1000 ωρομίσθιων.

Σημείωσε, επίσης ότι άλλα €5 εκ. προέκυψαν από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τα οποία θα διατεθούν για αυτό το σκοπό.

Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι για να γλιτώσουν μια ώρα επιπλέον οι εκπαιδευτικοί, κόστισε στο κράτος €13 εκ., υπογραμμίζοντας ότι συνολικά για τους συμβασιούχους και τους ωρομίσθιους το κόστος έφτασε τα €28 εκ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης νόμου για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με επιπλέον €5 εκ. φορολογία ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτροπή συζητήθηκε και συμπληρωτικός προϋπολογισμός ύψους €9,6 εκ. για εργοδότηση 992 ωρομίσθιων όπου ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τους 1806, δηλαδή, ο ίδιος αριθμός των ωρομίσθιων που εργοδοτήθηκαν πέρσι .

Πάντως η αναπληρώτρια διευθύντρια των δημοσίων έργων σημείωσε ότι γίνεται μελέτη για την υποαπασχόληση ωρομίσθιων, ωστόσο επισήμανε ότι αξιοποιούνται όλοι οι ωρομίσθιοι στην υπηρεσία.

Εφαρμόσιμο το νομοσχέδιο από το Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι εφαρμόσιμο από τις 30 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι πριν τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου να επανεξετάσει τη βάση δεδομένων για τα ακίνητα.

Ο κ. Γεωργιάδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδικίες και στρεβλώσεις στο νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι όμως διαχρονικές, όμως το σχετικό νομοθέτημα είναι πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα νομοσχέδια.

Είπε, ότι θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες και όχι η κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά, ενώ θα επιβάλλεται και 20% επιβάρυνση σε όσους δεν καταβάλουν τη φορολογία έγκαιρα.

Πρόσθεσε ότι μετά την ψήφιση υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαφοροποιηθούν τα έσοδα και σε συνεργασία με τους δήμους θα αποτυπωθεί το πραγματικό περιεχόμενο των ακίνητων περιουσιών.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα ισχύσει για 1 με 2 χρόνια και μετά την επικαιροποίηση των αξιών της γης θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, συμπληρώνοντας ότι γίνονται και σκέψεις για επιβολή φόρου ανά ιδιοκτησία.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε και την εκτίμηση ότι θα εισπραχθεί το 70% της φορολογίας.

Δεν αποκλείεται αλλαγή φιλοσοφίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακό όρο, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι χρήζει βελτίωσης, ωστόσο, τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει το χρόνο.

Διαβεβαίωσε ότι τον Ιούνιο θα καταβληθεί προσπάθεια για να κατανεμηθεί ο φόρος με δικαιότερο τρόπο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αγγίξει και θέματα φιλοσοφίας του νομοσχεδίου.

Ο κ. Χάσικος είπε παράλληλα ότι το 2015 θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση με τη φορολόγηση των ακινήτων.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πιο βελτιωμένο σε σχέση με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Χριστόφια.

Ζητούν εκπτώσεις οι επηρεαζόμενοι

Επιφυλάξεις και διαφωνία επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδέσμων και οργανωμένων συνόλων κάποιοι από τους οποίους ζήτησαν την παραχώρηση 30% έκπτωσης σε όσους πληρώνουν τη φορολογία μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Υποστήριξαν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είναι ενυπόθηκοι οφειλέτες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Για το θέμα των εκπτώσεων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν το μελέτησε, επισημαίνοντας ότι εάν η έκπτωση είναι πέραν του 10% δεν θα προκύψουν τα έσοδα των €75 εκ.

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασαν και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, έκανε λόγο για άδικο και ισοπεδωτικό φόρο, επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο
το βάρος φεύγει από τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους ξενοδόχους και μεταφέρεται στην πρώτη κατοικία, ανεξάρτητα τιμής και τους χιλιάδες πρόσφυγες με τα διαμερίσματα ενός και δύο δωματίων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο ότι αυξάνεται στα €75 εκ. η φορολόγηση των ακινήτων για να καλυφθούν τα ποσά για επαναπρόσληψη των 1000 ωρομισθίων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη φορολογία θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, που παρουσιάζει ανάκαμψη, ενώ υπάρχουν αμφιταλαντευόμενες πρόνοιες για τις ποινές που επιβάλλονται όταν ένας φορολογούμενος δεν καταβάλλει το φόρο του οι οποίες φτάνουν το 34%.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε ότι θα πρέπει να πειστεί η τρόικα ότι δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία η πρώτη δόση.

Ζήτησε κλιμακωτή επιβάρυνση της νομοθεσίας για να επιβαρυνθούν λιγότερο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Για νόμο ανοησία μίλησε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκε κατά €5 εκ. για να προσληφθούν οι ωρομίσθιοι.

Ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχιστής της πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου