You are here

Σε τριμελείς επιτροπές για αμνηστία

14/02/2011 16:09
Ο κύβος ερρίφθη και τα τρία από τα πέντε νομοσχέδια για την πολεοδομική αμνηστία οδηγούνται στις 3 Μαρτίου στην Ολομέλεια.

Μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία για εννέα και πλέον μήνες εξετάζει τα νομοσχέδια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων ο κάθε πολίτης του οποίου το ακίνητο έχει παρατυπία θα μπορεί να την αμνηστεύσει εφόσον εμπίπτει στα κριτήρια.

Η παρατυπία μπορεί να προκύπτει στην ενιαία ανάπτυξη από τον επιχειρηματία που αγόρασε το ακίνητο, είτε επειδή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης προχώρησε από μόνος του σε παρατυπία μέχρι 30% στο σύνολο του δομημένου εμβαδού – με περιορισμό εξωτερικά του κελύφους 10% και εσωτερικά 20%.

Ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου να εκφράσει το ενδιαφέρον του στις τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν σε κάθε επαρχία.

Ο κ. Λαμάρης παραθέτοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για τα πολύπλοκα νομοσχέδια, διευκρίνισε ότι οι παρατυπίες στις οικοδομές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τους γείτονες.

«Το κέλυφος», είπε, «είναι ο εσωτερικός χώρος ενός σπιτιού ή διαμερίσματος και εντός αυτού μπορεί κάποιος να παρατυπήσει έως και 20%, π.χ. να κλείσει κάποιος μια βεράντα 20 τ.μ. στα 200 τ.μ. εμβαδού του σπιτιού, εντός του κελύφους και να χτίσει ένα γκαράζ, εκτός κελύφους, στην περίπτωση αυτή μπορεί ο ιδιοκτήτης να αιτηθεί συνολικά για αμνήστευση υπό όρους, που ενδέχεται να είναι σε είδος, χρήματα ή σε κάτι άλλο».

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο ενδιαφερόμενος θα εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας στον οποίο θα αναγράφεται η παρατυπία ώστε ο μελλοντικός αγοραστής να γνωρίζει την κατάσταση του ακινήτου.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, οι παρατυπίες θα κατηγοριοποιηθούν από τις Επιτροπές και θα ορίσουν τους όρους, ενώ τα έσοδα θα πηγαίνουν στις τοπικές αρχές.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Χρίστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου ως προορισμού εξοχικής κατοικίας σε ολόκληρο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Εισηγήθηκε πιλοτική εφαρμογή της νομοθεσίας για 6 με 8 μήνες για να ακολουθήσουν τροποποιήσεις.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών συζητήθηκαν σειρά εισηγήσεων των Οικολόγων τις οποίες απέρριψε η πολεοδομία.

Ο βουλευτής του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, τονίζει ότι το κόστος της παρατυπίας να μην μεταφέρεται στον εγκλωβισμένο αγοραστή αλλά στον επιχειρηματία ανάπτυξης γης, υπογραμμίζοντας ότι θα καταθέσει σχετικές τροπολογίες κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων.

Ως γνωστό τα άλλα δύο νομοσχέδια του νομοθετικού πακέτου για την πολεοδομική μεταρρύθμιση εκκρεμούν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το πότε θα είναι έτοιμα να ψηφιστούν.

Ε.Π.