You are here

Απλησίαστη η στέγη για τους φοιτητές

08/09/2022 13:53

Από €800 μέχρι €1200, καλείται να πληρώσει ένας φοιτητής μηνιαίο ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές, επιλέγουν να αφήσουν τις σπουδές τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αυτό αναφέρθηκε, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, που έθεσε κάτω από το μικροσκόπιό της, το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων παγκύπρια και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, καθώς και τα προβλήματα που επηρεάζουν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή τους και διαμόρφωσης ενιαίας στεγαστικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, ο Βίκτωρ Χριστοφίδης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, δήλωσε ότι ένα μικρό διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου κοντά στο πανεπιστήμιο ενοικιάζεται μηνιαίως στα €800 -€1200, τα δυάρια ξεκινούν από 1200 ευρώ, ενώ οι τιμές για ένα μικρό στούντιο κυμαίνονται από €600-€800.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος ενημέρωσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορεί να παρευρεθεί, κάτι που κατέκρινε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού.

Στέγη για 300 από τις 7000 φοιτητές του

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Μενελάου, ανέφερε ότι περίπου 300 από το σύνολο των 7000 φοιτητών τους στεγάζονται στην εστία του πανεπιστημίου, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την επέκταση των εστιών με άλλα 700 δωμάτια, τα οποία όμως θα είναι διαθέσιμα σε μια πενταετία περίπου.

Όσον αφορά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, είπε ότι έχουν ενώπιον τους, περίπου 200 αιτήσεις από πρωτοετείς φοιτητές, εκ των οποίων θα ικανοποιηθούν οι πλείστες, ενώ αναφορικά με τους υφιστάμενους φοιτητές που διέμεναν στην εστία, είπε ότι θα εξυπηρετηθούν οι μισοί.

Πέντε εστίες στην Έγκωμη

Ο Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αλέξανδρος Αντωναράς, είπε ότι το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στην περιοχή Έγκωμης έχει βελτιωθεί με τη λειτουργία πέντε εστιών, δυναμικότητας 1300 δωματίων.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου στην περιοχή Εγκωμης διατίθεται από €400-€600.

Φοιτητές στα κατεχόμενα για στέγη

Οι βουλευτές έκαναν αναφορά στις καταγγελίες που τέθηκαν χθες στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, για φοιτητές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και ενοικιάζουν κατοικία στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου είναι πιο προσιτές οι τιμές για το βαλάντιό τους.

Ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Επιδομάτων του Υπουργείου Εργασίας, Χρίστος Διομήδους, ανέφερε ότι παραχωρείται επίδομα ενοικίου σε περίπου τρεις χιλιάδες πρόσωπα λήπτες ΕΕΕ.

Εξήγησε ότι, το επίδομα δίδεται ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας και τις ανάγκες της, ενώ διευκρίνισε ότι επιδοτείται ανά τετραγωνικό του ακίνητου, φέροντας ως παράδειγμα μια τετραμελή οικογένεια στη Λεμεσό με δύο παιδιά το ένα ανήλικο, πως λαμβάνουν επίδομα στέγασης ύψους €462.

Μιλώντας, ενώπιον της Επιτροπής, λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι τρέχουν διάφορα προγράμματα στήριξης των ευάλωτων πολιτών, αλλά, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο στοχευμένο για φοιτητές και ειδικά για τη Λεμεσό.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, αναφέρθηκε στα διάφορα σχέδια στέγασης που είναι σε εξέλιξη, μέσω της κυβέρνησης, όπως το σχέδιο για απόκτηση κατοικίας στα ορεινά, στις ακριτικές περιοχές και στη βοήθεια που δίδεται στους πρόσφυγες.

Καθυστερεί το σχέδιο προσιτό ενοίκιο

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Έλενα Κούσιου, αναφέρθηκε στο σχέδιο προσιτό ενοίκιο που βρίσκεται σε εξέλιξη με αναπτύξεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Η κ. Κούσιου, δήλωσε όμως ότι, το σχέδιο παρουσιάζει καθυστέρηση, καθώς έχει ανασταλεί η χρηματοδότησή του, που υπολογιζόταν να γίνει από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, λειτουργός επιβεβαίωσε ότι με την κατάργηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί και η πρόνοια για καταβολή συγκεκριμένου ποσού που υπολογιζόταν να δίδεται από τον κάθε επενδυτή.

Δήλωσε όμως ότι, ο ΚΟΑΓ θα στηριχθεί από ποσοστό των εσόδων που εισπράττει το κράτος από το καζίνο και θα καταβάλλει στον ΚΟΑΓ. Ανέφερε ακόμα, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει και άλλους τρόπους για απάμβλυνση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ευάλωτοι φοιτητές.

Ο λειτουργός της Ένωσης Δήμων, Γιαννάκης Χατζηδημητρίου, εξέφρασε από πλευράς τους την ετοιμότητα για να διαμορφωθεί μια στεγαστική πολιτική για στήριξη και των φοιτητών που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Ένωση Δήμων δεν έχει εκπονήσει σχέδια για στέγαση, ενώ είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Λεμεσό.

Ζήτησαν προστασία οι ιδιοκτήτες

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός φοιτητών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο υψηλό κόστος στέγασης τους, έχουν αναστείλει τις σπουδές τους.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι η Βουλή θα πρέπει να θωρακίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με ενοικιαστές και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν τους κατοχυρώνει, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να επιλέγουν να μην ενοικιάσουν τα ακίνητα τους.

Δήλωσε ότι, αν προστατευθούν νομοθετικά οι ιδιοκτήτες, τα διαθέσιμα ακίνητα θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι τιμές τους. 

Της Ελένης Χαραλάμπους