You are here

Κ. Χαμπιαούρης: Διάλογος για κάμερες στα σχολεία

13/11/2019 13:48

Αυξημένος κατά €71,6 εκ. είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου παιδείας για το 2020, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής Κώστας Χαμπιαούρης επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διάλογος για το θέμα της τοποθέτησης καμερών στα σχολεία.

Ο υπουργός παιδείας αναλύοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την επίτροπο προστασίας προσωπικών δεδομένων για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία ενώ σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη και η σχετική έκθεση που δικαιολογεί την τοποθέτηση καμερών σε σχολεία εκεί και όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν φρουροί.

Εξήγησε ότι η δαπάνη για τοποθέτηση καμερών είναι πέραν των €12 εκ. και μαζί με άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις το κονδύλι ανέρχεται στα €17εκ.

Απαριθμώντας διάφορες δράσεις του υπουργείου οι οποίες είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη επεσήμανε ότι υλοποιήθηκε το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος, εφαρμόζεται σταδιακά το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή και έγινε το προσχέδιο της νομοθεσίας για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Επίσης, εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των εσπερινών σχολείων ενώ παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, από το ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μπαίνουν στα σχολεία πλήρως προετοιμασμένα.

Για τα θέματα πρόληψης και διαχείρισης των περιστατικών βίας και για τα θέματα πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει στρατηγική και οι δομές είναι τώρα πιο αποκεντρωμένες.

Επιπρόσθετα, το 2020 αρχίζει σε συνεργασία με την ΑΗΚ η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία ο υπουργός παιδείας είπε ότι ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλες οι περιφράξεις των σχολικών μονάδων, εκκρεμεί να τοποθετηθούν περιφράξεις σε 1-2 % των σχολείων. Πρόσθεσε ότι έχουν τοποθετηθεί φύλακες σε όλα τα λύκεια και οι τεχνικές σχολές.

Δηλώσεις βουλευτών

Πλούσιο και αξιόλογο έργο έχει επιτευχθεί στο υπουργείο παιδείας ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το θέμα των τετραμήνων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι ο οίστρος και η ευφορία, κατά την έκφραση του, δεν μεταφέρεται δυστυχώς στις σχολικές μονάδες και ότι το υπουργείο παιδείας αντί να ασχολείται με το ανθρωποκεντρικό σχολείο και να έχει όραμα, ασχολείται με τις βλεφαρίδες και τα μαλλιά των μαθητών και οι χειρισμοί του δεν οδήγησαν σε εξορθολογισμό της παιδείας αλλά σε υπόσκαψη της.

Αναφέρθηκε σε αδυναμίες και προβλήματα στα θέματα ειδικής εκπαίδευσης, στην υγεία και ασφάλεια, τα ΚΙΕ και άλλα. Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε επίσης σε μιζέρια στα θέματα πολιτισμού όπου τα κονδύλια είναι μηδαμινά.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και να υπάρξουν τάξεις υποδοχής για να επιλυθεί το ζήτημα. Έθεσε επίσης ερωτήματα για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση για το θέμα της ισότιμης μεταχείρισης.

Της Ηρώς Ευθυμίου