You are here

Παράθυρο στο νόμο για δίδακτρα πανεπιστημίων

01/07/2010 16:14
Παράθυρο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αυξάνουν τα δίδακτρα τους πέραν του ορίου που ορίζει κάθε χρόνο η κυβέρνηση άνοιξε σήμερα η νομική υπηρεσία, με πρόνοια που κατέθεσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδια για ρύθμιση των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να καθορίζει το ύψος των αυξήσεων που θα επιβάλλουν ετησίως τα πανεπιστήμια.

Με τις αλλαγές που έγιναν σήμερα στο νομοσχέδιο από τη νομική υπηρεσία του κράτους, ο υπουργός Παιδείας θα έχει και την ευχέρεια να μπορεί να αυξάνει το όριο του ποσοστού αύξησης των διδάκτρων όταν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βελτιώσουν την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν.

Ενωρίτερα οι διευθύνσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πρέπει να καταθέσουν σε ειδική επιτροπή τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία θα δικαιολογούν ότι η περαιτέρω αύξηση των διδάκτρων θα δικαιολογείται εξαιτίας της βελτίωσης των υπηρεσιών.

Παρά τις αντιδράσεις από τις διοικήσεις κάποιων ιδιωτικών πανεπιστημίων το νομοσχέδιο οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι μετά από εισήγηση εκπροσώπων της νομικής υπηρεσίας περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Παιδείας κατά τις ενστάσεις που θα υποβάλλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο ποσοστό αύξησης που καθορίζεται από το διάταγμα όταν η αύξηση αυτή είναι προς το συμφέρον της εκπαίδευσης.

Ο κ.Τορναρίτης, εξήγησε ότι η ειδική επιτροπή θα ερευνά τα γεγονότα και τις συγκυρίες της κάθε χρονικής περιόδου καθώς και τα αιτήματα των Πανεπιστημίων και στη συνέχεια θα καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία θα τα μεταβιβάζει στον υπουργό.

Το πλαφόν, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ θα προβλέπεται για όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και επισήμανε ότι «θα καθορίζεται με βάση κάθε χρονιά στις αρχές Ιουλίου, από εκεί και πέρα το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση, και να εξετάζεται η ένταση».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο η βουλή προσπαθεί να ρυθμίσει ένα κενό στο νόμο που ψήφισε πριν από λίγα χρόνια.

Στην ουσία, είπε η κ. Κυριακίδου, ο υπουργός με διάταγμα θα καθορίζει την αύξηση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων μετά από τεκμηριωμένα στοιχεία.

Στόχος του προτεινόμενου νομοσχέδιου, τόνισε η βουλευτής του ΔΗΚΟ, είναι να μην υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των διδάκτρων, τα οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνονταν κατά 5%.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου