You are here

Εμβολιάζουν τις εκποιήσεις ενόψει ολομέλειας

29/08/2014 15:26
Όλα τα κόμματα εμφανίζονται αποφασισμένα να εμβολιάσουν, τόσο το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, όσο και τα τροποποιητικά νομοσχέδια για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενόψει της κατάθεσης τους στην ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.

Στόχος, όπως όλοι δηλώνουν, είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα με την οποία, από τη μία να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των διεθνών πιστωτών και από την άλλη να κατοχυρώνεται η προστασία των ευάλωτων ομάδων των δανειοληπτών.

Μέχρι την Παρασκευή τα κόμματα θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να υπάρξουν προσθήκες και τροποποιήσεις.

Μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα φέρει συγκλίσεις για να διαμορφωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία και να ψηφιστούν τα νομοσχέδια.

Με το νομοσχέδιο, είπε, θα πρέπει να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που έδωσε η εκτελεστική εξουσία στους διεθνείς πιστωτές αλλά και να προστατευθούν οι πολίτες.

Θα πρέπει, είπε, να διαφυλαχθεί η ισορροπία τράπεζας και δανειζόμενων για να προστατευθούν τα κυπριακά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές και η κινδυνολογία από όλες τις πλευρές, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για νέο κούρεμα».

Καταλήγοντας τόνισε πως ενώπιον των κομμάτων υπάρχουν πλέον εναλλακτικές επιλογές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι έστω και αργά γίνεται το αυτονόητο στο κοινοβούλιο που είναι ο διάλογος, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων.

Σημείωσε ότι μέσα από το διάλογο και τη διεκδίκηση μπορεί να επιτευχθούν καλύτεροι όροι για την ίδια την κοινωνία.

Με το νομοσχέδιο, είπε, θα πρέπει να διασφαλίζονται σημαντικά ζητήματα για προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. και των επαγγελματιών οι οποίοι χωρίς να έχουν ευθύνη μειώθηκαν τα εισοδήματα τους.

Μια από τις προϋποθέσεις για τη στάση που θα τηρήσει το ΑΚΕΛ είναι και η ρύθμιση που θα βρεθεί για τους δανειολήπτες οι οποίοι αγόρασαν τα ακίνητα τους από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Οι δανειολήπτες, σημείωσε, συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις που είχαν έναντι των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και αυτοί με τη σειρά τους δεν ξεπλήρωσαν τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως είναι θετικό ότι η βουλή μπήκε σε πιο παραγωγική συζήτηση πέραν των έντονων αντιπαραθέσεων.

Είπε επίσης πως πλέον η συζήτηση αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος και όχι ένα μόνο νομοσχέδιο, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή λύση για το θέμα των εκποιήσεων, η οποία και με πιθανές αλλαγές στο μέλλον δεν θα αποτελεί ζήτημα μαζικών εκποιήσεων όπως συζητείτο αρχικά.

Την ικανοποίηση του για τη σύγκλιση απόψεων των κομμάτων εξέφρασε και ο γγ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η πλειοψηφία της βουλής θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στα νομοσχέδια, δημιουργώντας ένα πιο ισοζυγισμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των τραπεζών.

Αρχικά το νομοσχέδιο, είπε, έδινε ένα «υπερόπλο» στα χέρια των τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι οι δανειζόμενοι να αποκτήσουν κι αυτοί ένα όπλο για να αντιμετωπίσουν την αυθαιρεσία των τραπεζών και παράλληλα να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου