You are here

Έρχεται το σχέδιο Εστία 2

14/01/2021 17:51

Πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάλει το κράτος για την στήριξη των μη βιώσιμων δανειοληπτών στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία 2, ενώ και οι τράπεζες θα επωμισθούν επιπρόσθετο κόστος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του κ. Νεοφύτου με τον πρόεδρο και τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, με τον ίδιο να αναφέρει ότι ήδη υπάρχει αναστολή στην οποιαδήποτε εκποίηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και πως υπάρχει το Σχέδιο Εστία. 

Πρόσθεσε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης εκπονείται το Εστία 2 που αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίας κάτω των €350 χιλ., που δεν έχουν τις δυνατότητες έστω και με μειωμένη δόση με βάση το Εστία 1 να ανταπεξέλθουν. 

«Με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών αυτές οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμισθούν επιπρόσθετο κόστος», είπε. 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 452 δανειολήπτες είχαν αξιολογηθεί ως επιλέξιμοι για ένταξη στο σχέδιο Εστία, ωστόσο δεν πληρούσαν το κριτήριο της βιωσιμότητας και είναι αυτοί που αναμένεται να ενταχθούν στο Εστία 2.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του σχεδίου Εστία που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των τραπεζών και άρχισε να εφαρμόζεται από τις 2 Σεπτεμβρίου 2019, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω επιχορήγησης της δόσης του δανείου ευάλωτων δανειοληπτών, υπό την προϋπόθεση το κόστος της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350χιλ. ενώ τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη να μην υπερβαίνουν το 80% της αξίας της κατοικίας.

Δικαστές μόνο για χρηματοπιστωτικές υποθέσεις

Σε σχέση με το αίτημα της ΕΔΕΚ για διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης δανειοληπτών στη δικαιοσύνη και αναστολή διαδικασιών εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης και ειδικότερα, για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για Χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω του ορισμού δικαστών που θα επιλαμβάνονται ειδικά αυτών των υποθέσεων.

Σημείωσε ότι για τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου, θα χρειαστεί διαβούλευση με την ΕΚΤ, την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και την ΚΤ της Κύπρου και πως μέχρι τότε προωθείται πρωτοβουλία ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει συγκεκριμένους δικαστές που θα εξετάζουν μόνο αυτές τις ειδικές διαφορές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ώστε τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ να μπορούν να λάβουν τελική απόφαση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμου.

Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες της για στήριξη των πολιτών, διαμηνύοντας ωστόσο ότι με τις προτάσεις της δεν θα οδηγήσει σε οικονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό, ή να θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της χώρας ενόψει ενδεχόμενων αξιολογήσεων.

Σχολίασε επίσης, το θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ότι θα το αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου είναι δεσμευτικές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνουν τον οποιοδήποτε να τις ακολουθήσει.

Μ.Χ.