You are here

Ο σεισμός, ο καφές, τα στοχευμένα πυρά και το ρήγμα

22/01/2021 07:18

Οι πολιτογραφήσεις και οι φάκελοι των χρυσών διαβατηρίων, η πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής στην πολιτική ζωή του τόπου, η διαμάχη γενικού εισαγγελέα και γενικού ελεγκτή, η επικείμενη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τις εκποιήσεις, οι ευπαθείς πολίτες και επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι επιπτώσεις από την πανδημία που ταλανίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κυριάρχησαν χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Bουλής.

Μια συνεδρίαση η οποία σημαδεύτηκε από κτυπήματα, πάνω και κάτω από τη μέση.

Εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος των αντιπαραθέσεων, η Ολομέλεια, για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική της ιστορία, διακόπηκε για μερικά λεπτά εξαιτίας της σεισμικής δόνησης των πέντε ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλη την Κύπρο. Στο βήμα εκείνη τη στιγμή βρισκόταν η βουλευτής Άννα Θεολόγου.

«Μέχρι και σεισμός έγινε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό» σχολίασε αργότερα με ανάρτηση του στο twitter o υπουργός Οικονομικών Κώστας Πετρίδης, προσθέτοντας: «Έχουμε προϋπολογισμό για να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, την επιχείρηση, τον ασθενή, για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την κρίση».

Ο ΥΠΟΙΚ που ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, έγινε αποδέχτης σκληρής κριτικής εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που άσκησαν ειδικότερα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού μπορεί να έχει αποτρέψει υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας και περαιτέρω περιπέτειες της πραγματικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, με το τέλος της ψήφισης του προϋπολογισμού του κράτους η διαπίστωση είναι διάχυτη: To ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχε γίνει ακόμη πιο μεγάλο.

Αβέρωφ: Νικόλα θα έρθω για καφέ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ακούοντας με προσοχή τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, φρόντισε στο τέλος της ομιλίας του να υποδείξει ότι όλοι θα πρέπει να αποβάλουμε τοξικότητες.

Μας περιμένουν, πρόσθεσε, μεγάλες προκλήσεις κάνοντας αναφορά στους εθνικούς κινδύνους, την πανδημία, την επιβίωση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Νεοφύτου, απέφυγε επιμελώς τη μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση και μάλιστα δεν θέλησε να υπεραμυνθεί της κυβέρνησης σε ότι αυτό αφορά το επίμαχο ζήτημα των πολιτογραφήσεων.

Αντίθετα, κάλεσε την πολιτική ηγεσία να συνεργαστεί «για να κτυπηθεί», όπως σημείωσε, «η διαφθορά και η διαπλοκή και να προχωρήσουμε να ψηφίσουμε της κρατικές εγγυήσεις για στήριξη των μεγάλων και ΜμΕ».

Και λίγο πριν να κατεβεί από το βήμα, απευθύνθηκε χαριτολογώντας στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλο λέγοντας του: «Νικόλα αύριο θα έρθω στο δικό σου γραφείο για καφέ». 

Άστραψε και βρόντηξε ο Νικόλας

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν αντέδρασε στην αναφορά Αβέρωφ, αλλά λίγο νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας, άστραψε και βρόντηξε. 

Έκανε λόγο για κυβέρνηση διαφθοράς και διαπλοκής «η οποία έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά των θεσμών και του ελέγχου».

«Η συγκάλυψη», πρόσθεσε, «τίθεται πάνω απ’ όλα και πως ψήφος στον προϋπολογισμό σε αυτές τις συνθήκες συνιστά επιβράβευση και συγκάλυψη της διαπλοκής».

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν άφησε στο απυρόβλητο την ΔΗΠΑ και ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν τον προϋπολογισμό κατηγορώντας τα ότι κατέβασαν τις μάσκες και ότι λειτουργούν ως παράρτημα της κυβέρνησης.

Φρόντισε, ωστόσο, με εύσχημο τρόπο, να διαχωρίσει την ΕΔΕΚ από τον ισχυρισμό του αυτό, λέγοντας ότι με τη δική της ψήφο έδωσε διέξοδο στην κυβέρνηση.

Απάντησε η ΔΗΠΑ

Η ΔΗΠΑ του Μ. Καρογιάν εξέδωσε ευθύς μετά το τέλος της Ολομέλειας ανακοίνωση απαντώντας στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ: 

«Σαφώς απώλεσε την ψυχραιμία του ο Ν. Παπαδόπουλος. Αυτά φέρνουν η πολιτική απομόνωση, τα στρατηγικά και πολιτικά αδιέξοδα του προέδρου του ΔΗΚΟ. Λυπούμαστε για το κατάντημα»

«Christofias Watch»

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή, όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο μπλοκ «Christofias Watch».

«Λάθη όλοι κάνουμε και πρέπει να προσπαθούμε να τα διορθώνουμε. Δεν διορθώνουμε τα λάθη με μαθήματα σε άλλους. Αλλά ένα κόμμα που στο «Christofias Watch» υπήρχε μόνο μία κριτική, μπούκαρε (η αστυνομία) στο σπίτι δημοσιογράφου στις έξι το πρωί, λίγη σεμνότητα δεν πειράζει, όταν το ΑΚΕΛ από αυτό το βήμα κάνει μαθήματα δημοκρατίας».

Με αφορμή τις αναφορές Αβέρωφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου παρενέβη σημειώνοντας ότι όταν ενημερώσει τον κ. Νεοφύτου, θα ζητήσει συγνώμη, γιατί, όπως είπε, είναι άνθρωπος που ζητά συγνώμη όταν έχει λάθος. 

«Έχει αναφερθεί ότι με προσωπική εντολή του Χριστόφια η αστυνομία μπήκε στο σπίτι του Ξενή Ξενοφώντος για ότι έγραφε για τον Χριστόφια. Δεν συνέβη αυτό το γεγονός. Μπήκε (η αστυνομία) μετά από καταγγελία του δημοσιογράφου Μ. Δρουσιώτη, για ότι έγραφε εναντίον του Μακάριου και ότι αν ήταν σε άλλη χώρα θα τον έριχναν σε λάκκο και θα του έριχναν ασβέστη».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δέχθηκε τις εξηγήσεις Στεφάνου και είπε: «Εάν ο κ. Στεφάνου όπως έχει διαβεβαιώσει, δεν είναι ο μ. Χριστόφιας που έκανε την καταγγελία, το δέχομαι».

«Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στη διαφθορά»

Ο κ. Στεφάνου που μίλησε από το βήμα εκ μέρους του ΑΚΕΛ, προέβη σε έντονες αναφορές σε σχέση, όπως υποστήριξε, της αποτυχίας και αναξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία, όπως ισχυρίστηκε, πρωταγωνιστεί στη διαφθορά.

Αναφέρθηκε σε ρήξη της κυβέρνησης με την κοινωνία και στον αυταρχισμό, όπως είπε, που την χαρακτηρίζει και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε μια σωρευτική διαδικασία ρήξης με την κοινωνία και με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

Με χαμηλούς τόνους η ομιλία Σιζόπουλου

Χαμηλούς τόνους κράτησε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος περιορίζοντας περισσότερο τις αναφορές του στην πρόσπαθεια του κόμματος τους να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό προτάσεις και εισηγήσεις για μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Απέρριψε φήμες για ανταλλάγματα της ΕΔΕΚ και συμπόρευση με το ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι «το 2018, άλλοι εξέλεξαν την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και τόνισε την ανάγκη διερεύνησης σκανδάλων των προηγούμενων ετών.

Απαντώντας στους επικριτές της ΕΔΕΚ, σημείωσε ότι «η ΕΔΕΚ δεν χρηματίζεται και πως το παρελθόν της σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον».

Για φήμες κατά του προσώπου του αναφέρθηκε και Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν για μια ολόκληρη ζωή απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη, σε ότι αφορά το κυπριακό, τις πολιτικές λιτότητας και άλλα και κατήγγειλε ότι κάποιοι εξασκούνται σε πολιτικό bullying. Απέρριψε φήμες ότι ο ίδιος αναλαμβάνει θέση πρέσβη στο Λονδίνο. Έκανε μάλιστα λόγο για επικράτηση του πολιτικού κανιβαλισμού και της πολιτικής αλητείας», κατά την έκφραση του.

Να προσφύγουν στο ανώτατο Εισαγγελέας –Ελεγκτής

Από την πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν έλειψαν και οι αναφορές σε σχέση με την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή λόγω των φακέλων που αφορά στα χρυσά διαβατήρια.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έριξε το γάντι και προς τους δύο καλώντας τους να λύσουν τη μεταξύ τους διαφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης έχει ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθεται ο ίδιος να προσφύγει στο Ανώτατο ενώ οι πληροφορίες φέρουν τον Γενικό Εισαγγελέα Γ. Σαββίδη να ετοιμάζει σχετικό φάκελο για να προσφύγει στο Ανώτατο, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Του Λεύκου Χρίστου