You are here

Παραβιάζουν το σύνταγμα οι νέοι νόμοι για εκποιήσεις

23/07/2019 12:43

Πέντε άρθρα του Συντάγματος παραβιάζουν οι δύο νομοθεσίες για τις εκποιήσεις που ψηφίστηκαν στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με τις συμπληρωματικές επιστολές που απέστειλε στη βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προς αιτιολόγηση της αναπομπής των νόμων.

Στις επιστολές παρατίθενται πέραν των οικονομικών και πολιτικών λόγων για τις αναπομπές που είχαν αναφερθεί στις επιστολές αναπομπής την περασμένη εβδομάδα και οι λόγοι αντισυνταγματικότητας.

Οι λόγοι αντισυνταγματικότητας που παρουσιάζονται είναι πανομοιότυποι για τους δύο νόμους, οι οποίοι αφορούν αφενός αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και αφετέρου την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι παραβιάζονται τα άρθρα 23,25,26,28 και 30 του Συντάγματος καθώς τίθενται εκ των υστέρων προϋποθέσεις και παρεμποδίζεται η ενάσκηση δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει υφιστάμενης σύμβασης.

Υποστηρίζεται ότι αποτέλεσμα των τροποποιήσεων είναι η αύξηση του συνολικού χρονικού διαστήματος εκτέλεσης των εξασφαλίσεων που χορηγήθηκαν για σκοπούς εξόφλησης του ενυπόθηκου χρέους και η επέμβαση εκ των υστέρων επί των όρων της σύμβασης δανείου, προστατεύοντας μόνο ένα εκ των συμβαλλομένων στη σύμβαση δανείου, τον ενυπόθηκο οφειλέτη και αφήνοντας εκτεθειμένο τον ενυπόθηκο δανειστή.

Προστίθεται ότι παραβιάζεται το αγώγιμο δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή έναντι του ενυπόθηκου οφειλέτη να διεκδικήσει το οφειλόμενο προς αυτόν χρέος ή και τα συμβατικά του δικαιώματα τα οποία συνιστούν ιδιοκτησία που προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος.

Σε ότι αφορά την παραβίαση του άρθρου 25 του Συντάγματος, σημειώνεται ότι περιορίζεται το δικαίωμα ενυπόθηκου δανειστή να ασκεί επικερδή εργασία που δεν δικαιολογείται από τους προβλεπόμενους λόγους.

Υποστηρίζεται ότι οι τροποποιήσεις πλήττουν τον πυρήνα του δικαιώματος που κατοχυρώνει το άρθρο 25 και τείνουν να εξουδετερώσουν την ελευθερία του ενυπόθηκου δανειστή να ρυθμίζει την εργασία του με τρόπο που ο ίδιος θεωρεί ότι θα του αποφέρει κέρδος.

Σύγκρουση εντοπίζεται και σε σχέση με το άρθρο 26 που αφορά στο δικαίωμα του συμβάλλεται ελευθέρως. Σημειώνεται ότι η παρεμπόδιση της διαδικασίας εκποίησης πρώτης κατοικίας επεμβαίνει ή και τροποποιεί, ή και καταργεί εκ των υστέρων όρους σύμβασης που συμφωνήθηκαν ή που προνοείτο η δυνατότητα να συμφωνηθούν.

Οι πρόνοιες κρίνονται ασύμβατες και με το άρθρο 28 του Συντάγματος που καθιερώνει την αρχή της ισότητας και την επιβολή ίσης μεταχείρισης πάντων από τους νόμους, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη. Όπως υποστηρίζεται, δημιουργούν διάκριση μεταξύ των επηρεαζομένων ενυπόθηκων οφειλετών και άλλων οφειλετών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πρόνοιες είναι σε ασυμφωνία ή και αντίθεση με το άρθρο 30 του Συντάγματος αφού, όπως αναφέρεται, εξουδετερώνουν ή και διαγράφουν το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίο του ενυπόθηκου οφειλέτη και οποιουδήποτε άλλου προσώπου, δυνάμει της σύμβασης.

Προστίθεται ότι οι αναπεμπόμενοι νόμοι συνιστούν αθέμιτη παρέμβαση στο πεδίο δράσης της εκτελεστικής εξουσίας και ως εκ τούτου συνιστούν παραβίαση της αρχής της διάκρισης εξουσιών.

Σε σχέση με την αναστολή των εκποιήσεων σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι καταργείται το δικαίωμα διεκδίκησης των οφειλομένων σύμφωνα με τη σύμβαση δανείου, γεγονός που όπως αναφέρεται συνιστά δραστικό περιορισμό του δικαιώματος του ενυπόθηκου δανειστή να ασκεί επικερδή εργασία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τις νομοθεσίες την περασμένη Παρασκευή, αποστέλλοντας σήμερα πρόσθετα στοιχεία προς περαιτέρω στήριξη των επιχειρημάτων του.

Στις αρχικές επιστολές αναπομπής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για επιπτώσεις για τις τράπεζες, την οικονομική ανάπτυξη και το κράτος λόγω των τροποποιήσεων του πλαισίου εκποιήσεων καθώς και για παρεμπόδιση της ενάσκησης δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει υφιστάμενης σύμβασης, σε ότι αφορά την αναστολή των εκποιήσεων.

Επισυνάπτονται οι συμπληρωματικές επιστολές αναπομπών

Της Μαρίας Χαμπή