You are here

Προεδρικό: Πήρε σειρά η Αλληλεγγύη

19/01/2021 13:51

Σε αναμονή για την ανταπόκριση της κυβέρνησης σε εκκρεμούντα ζητήματα τα οποία έθεσαν επί τάπητος στη διαβούλευση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, βρίσκεται η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης.

Μετά τις επαφές με την ΕΔΕΚ, η κυβέρνηση προβαίνει σε επαφές και με το Κίνημα Αλληλεγγύης. Τα κόμματα επιζητούν απτές διαβεβαιώσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων τους, που αφορούν κυρίως τη διασφάλιση δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Τις πιέσεις τις ΕΔΕΚ ακολούθησε η προειδοποίηση του Κινήματος Αλληλεγγύης ότι κάνει δεύτερες σκέψεις για τον προϋπολογισμό ενώ, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της. Η  πρόεδρος του κόμματος Ελένη Θεοχάρους, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεφύτου.

Η κ. Θεοχάρους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι Προεδρικό και ΔΗΣΥ της απάντησαν ότι θα μελετήσουν αιτήματα που σχετίζονται με την ψήφιση του προϋπολογισμού και θα επανέλθουν, με την ίδια να αναμένει ότι θα έχει απαντήσεις σήμερα.

Βασικό αίτημα της Αλληλεγγύης, είναι η αναστολή εκποιήσεων μέχρι να δημιουργηθούν ένδικα μέσα που θα επιτρέπουν στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα ζητήθηκε όπως κατατεθεί εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, ο κώδικας δεοντολογίας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η κ. Θεοχάρους εξέφρασε ενόχλησή για το ότι η κυβέρνηση  επέλεξε πρώτα να έχει συναντήσεις με κόμματα που λειτούργησαν εκβιαστικά για τον προϋπολογισμό. 

Κατανόηση σε ότι αφορά τα αιτήματα της ΕΔΕΚ, θεωρεί ότι βρίσκει ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλός.  

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλει να διαβουλευτεί με τους συνεργάτες του, να ρωτήσει κάποιες λεπτομέρειες πριν δώσει την τελική του απάντηση. Από την ώρα που δεν μου είπε ότι αυτά τα πράγματα απορρίπτονται, θεωρώ ότι βρίσκω κατανόηση, άρα γίνεται ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Εξάλλου στις 18:30 σήμερα, θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα συντονισμού του Προέδρου με τους υπουργούς για το κυβερνητικό έργο και τα κονδύλια της ΕΕ. Αύριο το πρωί το Υπουργικό θα συνέλθει στην τακτική του συνεδρία, κατά την οποία ενδεχομένως να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που σχετίζονται με τα αιτήματα των κομμάτων σε σχέση με τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αν και δεν είναι γνωστή η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης, τα κόμματα αναμένουν τις όποιες αποφάσεις ληφθούν για να δουν κατά πόσο τα αιτήματά τους μπορούν να ικανοποιηθούν.

Μ.Χ.