You are here

Προϋπολογισμός: Κλείνει ένα μέτωπο, ανοίγει άλλο

19/01/2021 07:00

Πριν καλά καλά κλειδώσει τις θετικές ψήφους της ΕΔΕΚ για έγκριση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την προειδοποίηση - απειλή του Κινήματος Αλληλεγγύης για καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι χθεσινές επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, φαίνεται να είχαν θετική κατάληξη. Ωστόσο, δύο μόλις μέρες πριν από την επαναληπτική διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού, το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό και οι ισορροπίες εύθραυστες.

Από πλευράς προεδρικού, αφήνεται να διαρρεύσει πως ό,τι είναι εφικτό να γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με τα αιτήματα της ΕΔΕΚ, θα γίνει, εφόσον τα ζητήματα που τίθενται περιλαμβάνονται σε όσα η κυβέρνηση είχε ήδη την πρόθεση να προωθήσει. Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπάρχουν ζητήματα, που άπτονται αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας και του χρηματοοικονομικού επιτρόπου. Αυτά φαίνεται να αφορούν ζητήματα αλλαγών στο πλαίσιο εκποιήσεων, κάτι που το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία.

Πληροφορίες της StockWatch εκ μέρους του ΔΗΣΥ πάντως, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης Αναστασιάδη – Νεοφύτου – Σιζόπουλου, υπήρξε θετική αντίδραση από την ΕΔΕΚ και πως ο ΔΗΣΥ δεν ανησυχεί για τον προϋπολογισμό.

Έχουν ικανοποιηθεί κάποια από τα θέματα που έθεσε η ΕΔΕΚ, αλλά το μείζον είναι το θέμα των εκποιήσεων, τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της εάν θέλει την έγκριση του προϋπολογισμού. Η ευθύνη είναι στην πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου ο δανειολήπτης δεν έχει πρόσβαση στην δικαιοσύνη.

Μετά τις επαφές του στο προεδρικό, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αρκέστηκε χθες να δηλώσει ότι «η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά».

Ανοίγουν δρόμο για υποθέσεις δανειοληπτών

Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε η ΕΔΕΚ αναφορικά με την σύσταση ειδικού δικαστηρίου για χρηματοοικονομικές υποθέσεις φαίνεται ότι οδεύει προς επίλυση μετά και τις χθεσινές εξελίξεις.

Πηγές από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφεραν στη StockWatch ότι το εν λόγω θέμα θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί είτε μέσω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον ορισμό δικαστών που θα ασχολούνται με χρηματοοικονομικές υποθέσεις, κάτι για το οποίο αναμένεται ότι θα χρειαστεί και η παρέμβαση και της υπουργού Δικαιοσύνης, είτε μέσω του νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής νομικών. Ωστόσο σημειώνεται ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την έκβαση των προσπαθειών.

 Ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκτάκτως την Παρασκευή.

Η επίσπευση της συζήτησης, ικανοποιεί εν μέρει και τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους που προειδοποίησε για καταψήφιση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που δεν γίνουν κινήσεις για την προστασία των δανειοληπτών.

Εύθραυστες ισορροπίες

Μετά από τον κ. Σιζόπουλο, συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ενδεχομένως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται ότι θα έχει και η ηγεσία του Κινήματος Αλληλεγγύης πριν την Πέμπτη.

Ύστερα από τις επαφές Σιζόπουλου στο Προεδρικό, η Αλληλεγγύη ανακοίνωσε ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για την έγκριση του προϋπολογισμού χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επιρρεπή σε δοσοληψίες». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν είναι δίκαιο και πολιτικά ορθό να παραγνωρίζονται αυτοί που στήριξαν τον προϋπολογισμό και να δίνεται πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ αναμένονται δεσμεύσεις της κυβέρνησης κυρίως για το θέμα της πρόσβασης δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, πριν συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο του κόμματος για τη λήψη απόφασης σε σχέση με τον προϋπολογισμό, κάτι που ενδέχεται να γίνει αύριο.

Την στάση αναμονής την οποία τηρεί τις τελευταίες ημέρες η ΕΔΕΚ, ακολουθεί και η Συμμαχία Πολιτών.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι από την άλλη, τσιμεντώνουν την αρνητική τους θέση έναντι του κρατικού προϋπολογισμού με τα τρία κόμματα να συνεχίζουν να επικρίνουν την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα του προϋπολογισμού.

Στον ΔΗΣΥ επικρατεί αισιοδοξία για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας της Πέμπτης. «Ευτυχώς υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις και βουλευτές που αντιλαμβάνονται τι σημαίνει το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός.

Στο τραπέζι οι τροπολογίες

Στο μεταξύ ο προϋπολογισμός τίθεται ξανά επί τάπητος σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την εξέταση τροπολογιών.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για το αρχικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει συνολικά 62 τροπολογίες εκ των οποίων εγκρίθηκαν πέραν των 30. Κατά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε 23 εξ αυτών.

Κόμματα διαμηνύουν την πρόθεσή τους για επαναφορά τροπολογιών που εγκρίθηκαν αλλά δεν υιοθετήθηκαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, όπως είναι η τροπολογία για αποκοπή κονδυλίων που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και άλλων που δεν είχαν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρώτη διαδικασία.

Της Μαρίας Χαμπή