You are here

Σηκώνουν μανίκια αναζητώντας πλειοψηφία

18/12/2020 10:30

Σε νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναζητώντας πλειοψηφία για την έστω και καθυστερημένη έγκριση ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντά στις 11:45 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ για τις 11:30 π.μ. είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ΔΗΣΥ δεν επεδίωξε συνάντηση με το ΑΚΕΛ ή το ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν χρειαζόταν να δει ούτε τον γγ του ΑΚΕΛ, ούτε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, εφόσον ήταν οι μόνοι που έλεγαν εδώ και εβδομάδες ότι θα καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό.

«Έπρεπε οι επαφές μας και η ύστατη προσπάθεια που έκανα να περιοριστεί σε όσους δεν είχαν ξεκάθαρη θέση για τον προϋπολογισμό. Από αύριο θα προσπαθήσω να τους ξαναδώ όλους», είπε χθες ο κ. Νεοφύτου.

Στις επαφές των επόμενων ημερών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα παράδοσης αντιγράφων όλων των φακέλων πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη επικοινωνήσει και αναμένεται να προγραμματιστεί η συνάντησή τους στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Λιλλήκας, ανέφερε στη StockWatch ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η Συμμαχία για την στήριξη του αναθεωρημένου προϋπολογισμού αφορούν ζητήματα που το κόμμα επιδιώκει διαχρονικά. Αυτά έχουν να κάνουν με τη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, κατώτατου ορίου συντάξεων πάνω από το όριο της φτώχειας, μέτρα στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου και των νεαρών ζευγαριών, καθώς και με τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Της Μαρίας Χαμπή