You are here

Τρέχουν για τη μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

24/05/2018 11:45

Εντατικές επαφές με τα κόμματα αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός εσωτερικών σε μια προσπάθεια προώθησης προτάσεων και εξεύρεσης συναινέσεων για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την επίτευξη της πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου, το υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία χωρίς να τηρεί δογματική στάση, ενώ σύντομα θα θέσει προτάσεις ενώπιον των κομμάτων.

«Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνει και ο ορίζοντας πρέπει να είναι σαφής», είπε ο κ. Πετρίδης, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε «μεσοβέζικες λύσεις», εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για προετοιμασία καθώς οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε τρία χρόνια.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σταχυολόγησε τα προβλήματα του τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεσή του με έτος αναφοράς το 2016, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα εσωτερικού ελέγχου και άλλα.

Τόνισε ότι η κατάσταση ως έχει σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι βιώσιμη και σημείωσε πως πρέπει να προωθηθεί η αναδιάρθρωση εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή είναι στις προτεραιότητες τόσο της κυβέρνησης όσο και της βουλής.

Ο γενικός ελεγκτής αναφέρθηκε ακόμα σε φαινόμενα οικογενειοκρατίας σε μικρές κοινότητες, ενώ σημείωσε ότι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει, είναι πως όταν δίνεται μια εξουσία σε μια τοπική αρχή, θα πρέπει να μπορεί να ασκήσει αυτή την εξουσία.

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην κατάθεση και τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των κοινοτήτων, σημείωσε ότι το θέμα τείνει να διευθετηθεί.
Τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός ελεγκτής, επεσήμαναν ότι δεν είναι δουλειά των δήμων και των κοινοτήτων η κοινωνική πολιτική μέσω διαγραφής λογαριασμών.

Εντατικές επαφές με τα κόμματα

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι είναι κοινό συμπέρασμα όλων ότι ο κατακερματισμός των τοπικών αρχών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται συνολικά στε 380 σήμερα (350 κοινότητες και 30 δήμοι), δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική διαχείριση.

Χρειάζονται πιο μεγάλα και βιώσιμα σχήματα στα οποία να ενσωματώνεται ο εσωτερικός έλεγχος έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και οι πολίτες να τυγχάνουν σωστής αντιμετώπισης, σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση με ορίζοντα μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

«Κάνουμε προεργασία, δεν είμαστε δογματικοί όσον αφορά αλλαγές αλλά στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μια εντατική προσπάθεια με τα κόμματα για να εξασφαλιστεί στήριξη για να προχωρήσουμε σε ένα αναθεωρημένο σύστημα», είπε ο κ. Πετρίδης.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των κομμάτων μπορούν να γεφυρωθούν καθώς, τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις και τις μελέτες που έχουν γίνει είναι εκεί και οι τρόποι για να γεφυρωθούν είναι περιορισμένοι, πράγμα που έχουν αντιληφθεί όλοι, όπως είπε.

Ο κ. Πετρίδης, υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση ότι μια από τις διαφορές που εντοπίζονται στις απόψεις των κομμάτων, αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αρχών, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στις 36.

Σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία ενώ έκανε λόγο και για περιπτώσεις όπου ενδεχομένως να υπάρχει σύνδεση με οικονομικά συμφέροντα καθώς σε μια περίπτωση μπορεί να δοθεί άδεια εντός ημερών, ενώ άλλοι να περιμένουν για χρόνια.

Την ίδια στιγμή, συμφώνησε με την άποψη που εξέφρασαν βουλευτές ότι θα πρέπει να ανέβει ο συντελεστής κτιρίων, προαναγγέλλοντας ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη αναφορικά με το πλάνο και τον σχεδιασμό του υπουργείου σε σχέση με τα ψηλά κτήρια.

Κοινό συμπέρασμα η ανάγκη για μεταρρύθμιση

Τόσο φορείς που συμμετείχαν στην επιτροπή όσο και οι βουλευτές συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, χαρακτήρισε το υφιστάμενο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης αναποτελεσματικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να περάσει το συντομότερο το νέο νομοσχέδιο και η ανάπτυξη στην Κύπρο να γίνεται καθ’ ύψος. Για να γίνουν αυτά, θα πρέπει να συμπτυχθούν οι αρχές, ανέφερε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με διατήρηση της αυτονομίας των τοπικών αρχών, σημειώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Υπέδειξε παράλληλα, ότι ενώπιον της βουλής εκκρεμούν τέσσερα νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα αν και, όπως είπε, το κάθε κόμμα έχει τις δικές του απόψεις για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η μεταρρύθμιση. Σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, με την τοπική αυτοδιοίκηση να διατηρεί πάντα τον χαρακτήρα της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας, ανέφερε ότι η ένωση συζητά και δεν απορρίπτει τη μείωση του αριθμού των δήμων, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι τίτλοι, αλλά να συγχωνευθούν οι διάφορες υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά την οικονομική αυτονομία των τοπικών αρχών, σημείωσε ότι για να πετύχει πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη στήριξη και σε νομοθετικό επίπεδο.

Της Μαρίας Χαμπή