You are here

ΥΠΟΙΚ:Ο προϋπολογισμός έχει το βλέμμα στο μέλλον

08/12/2022 21:48

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός έχει το βλέμμα στο μέλλον χωρίς να φορτώνει τις επόμενες γενιές.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι μυωπικός, βλέπει στο μέλλον αλλά δίνει παράλληλα τα εργαλεία για να χειριστούμε τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις τις οποίες διανύουμε», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, ο τελευταίος προϋπολογισμός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη «βλέπει το αύριο με την πράσινη ανάπτυξη, με την βιώσιμη ανάπτυξη με τη ψηφιακή μεταρρύθμιση χωρίς όμως να φορτώνει επιπλέον βάρη στις επόμενες γενιές».

«Αρκετά τους φορτώσαμε, αντίθετα ο προϋπολογισμός είναι σχεδιασμένος με τρόπο ούτως ώστε να προχωρήσει η άμβλυνση των βαρών που έχουμε τόσο καιρό δημιουργήσει στην επόμενη γενιά», είπε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πετρίδης σε μια έμμεση αναφορά στα όσα συνέβησαν νωρίτερα έξω από τη Βουλή, είπε πως «δυστυχώς αυτά τα βάρη τα οποία έχουμε δημιουργήσει δεν είναι μόνο οικονομικά, όπως είδαμε και σήμερα έξω από τη Βουλή τους έχουμε φορτώσει με πάθη και πολιτικά που μετά που σχεδόν πενήντα σχεδόν χρόνια αυτή η Πολιτεία και αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να ξεπεράσει και αυτό είναι λυπηρό».

Αλλά, πρόσθεσε, «τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί στην οικονομία, ας προχωρήσουμε με το βλέμμα στο μέλλον με την αναδιάρθρωση της οικονομίας την οποία έχουμε επιτύχει σε κάποιο βαθμό έχοντας υπόψη ότι το βραχυπρόθεσμο μέλλον δεν θα είναι εύκολο στην οικονομία».

Επισημαίνοντας πως αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις τις οποίες θα έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια θα ήταν διαφορετικός και ο σχεδιασμός, ο κ. Πετρίδης ευχήθηκε στην επόμενη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τον προϋπολογισμό να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Ένας προϋπολογισμός δεν είναι ποτέ αρκετός για να προχωρήσει μια χώρα, για να προχωρήσει διαρθρωτικά χρειάζονται να αλλάζουν και οι δομές, να γίνονται και οι μεταρρυθμίσεις», είπε, υπενθυμίζοντας πως αυτό προνοεί και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτός είναι ο ορίζοντας που πρέπει να έχουμε.

«Σοβαροί προϋπολογισμοί, καλά σχεδιασμένοι, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού μοντέλου, ενός ευρωπαϊκού οράματος, αλλά παράλληλα το όραμα τη θέληση και την πολιτική βούληση να προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε ως «απηρχαιωμένες αντιλήψεις κάποια κόμματα και κάποιοι Βουλευτές να κρύβονται πίσω από άλλους ούτως ώστε να εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί και νομίζω ότι αυτή είναι μια πρακτική η οποία πρέπει να αλλάξει στο μέλλον».