You are here

Στην βουλή αύριο ο τελευταίος προϋπολογισμός Χ. Γεωργιάδη

10/10/2019 16:09

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παραδίδει αύριο, Παρασκευή, στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, που θα είναι ο τελευταίος που κατατίθεται με τον ίδιο στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του ΥΠΟΙΚ.
 
Η παράδοση θα γίνει στις 10:00.

Πρόκειται για τον έβδομο και τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό που καταρτίζεται με τον Χάρη Γεωργιάδη στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά από συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στο τέλος του έτους.
 
Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα της γενικής κυβέρνησης €10 δις, και οι δαπάνες θα είναι ύψους €9,4 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να προβλέπεται να ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) στο 5,1% του ΑΕΠ.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 2,9% το 2020 και να επιβραδυνθεί στο 2,7% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 91,1% του ΑΕΠ, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 6% του εργατικού δυναμικού.
 
Στον προϋπολογισμό έχουν περιληφθεί δαπάνες για νέες πολιτικές, όπως η δημιουργία επενδυτικού Ταμείου για χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και η σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
 
Παράλληλα, ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση στις δαπάνες (πέριξ στα €300 εκατ), η οποία είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί και η οποία οφείλεται στη μεταβατική περίοδο της εφαρμογής του ΓεΣΥ και της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ.