You are here

Κονδύλια για συμβούλους, Cyta και νομοσχέδια τραπεζών

20/06/2019 06:58

Την αμοιβή συμβούλων της προεδρίας και του υπουργείου γεωργίας, διαφημιστικά έξοδα της Cyta καθώς και την αγορά υπηρεσιών για σύνταξη νομοσχεδίων που αφορούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, αναμένεται να καλύψουν μεταξύ άλλων, κονδύλια την αποδέσμευση των οποίων θα εξετάσει την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών.

Η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει σειρά αιτημάτων αποδέσμευσης κονδυλίων, τα οποία δεσμεύθηκαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.

Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά στη Cyta και πιο συγκεκριμένα τις αμοιβές συνεργατών και συμβούλων του οργανισμού καθώς επίσης, διαφημίσεις και έξοδα προώθησης.

Το συνολικό ποσό των κονδυλίων που περιελάμβανε ο προϋπολογισμός της Cyta, ανέρχεται στα €3,9 εκ. και στα €7,7 εκ. αντίστοιχα για τα δύο άρθρα δαπανών, με το άρθρο των διαφημιστικών δαπανών να περιλαμβάνει πρόνοια για παραχώρηση χορηγιών.

Η επιτροπή οικονομικών έχει ήδη αποδεσμεύσει το 50% των συνολικών κονδυλίων, μετά από σχετικό αίτημα της Cyta που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η αποδέσμευση του υπόλοιπου 50% των κονδυλίων.

Κονδύλι ΥΠΟΙΚ για νομοσχέδια χρηματοοικονομικού τομέα

Τη μίσθωση υπηρεσιών νομικού συμβούλου για ετοιμασία νομοσχεδίων και κανονισμών στο πλαίσιο εναρμόνισης με ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, σκοπεύει να καλύψει το υπουργείο οικονομικών με την αποδέσμευση κονδυλίου €115 χιλ.

Σύμφωνα με σχετική επιστολή, πρόκειται συγκεκριμένα, για εναρμόνιση με προτάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα μείωσης κινδύνων (risk reducing measures-RRM), για περαιτέρω προώθηση νομοσχεδίου αναφορικά με τη δημιουργία εργαλείων κρατικής παρέμβασης σε περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει δυσκολίες, για τον εναρμονιστικό νόμο περί ταμείων αποζημίωσης επενδυτών, τον εναρμονιστικό νόμο περί κεφαλαιακής επάρκειας των ΕΠΕΥ και τον εναρμονιστικό νόμο περί αναφοράς παραβάσεων.

Επιπρόσθετα, το κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την ετοιμασία νομικού πλαισίου για μηχανισμούς ανταλλαγής πληροφοριών για πιστωτές (περί γραφείου πίστης νόμος), για την ετοιμασία διατάγματος του υπουργού οικονομικών με βάση τον περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμο καθώς επίσης, για την εναρμόνιση με οδηγία που θα προκύψει σχετικά με τους διαχειριστές πιστώσεων και την ανάκτηση εξασφαλίσεων και για την εναρμόνιση με οδηγία που θα προκύψει αναφορικά με τους διαχειριστές πιστώσεων, τους αγοραστές πιστώσεων και την ανάκτηση εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι η παροχή των υπηρεσιών θα είναι για περίοδο 12 μηνών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλους 12 μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση του αντικειμένου της σύμβασης.

Προς συμπλήρωση αμοιβών για συμβούλους

Ενώπιον της επιτροπής τίθεται επίσης, αίτημα αποδέσμευσης πιστώσεων που αφορούν στο υπόλοιπο της αμοιβής συμβούλων και συνεργατών της προεδρίας και του υπουργείου γεωργίας, για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019.

 Πρόκειται συγκεκριμένα, για 5 συμβούλους εκ των οποίων οι 4 είναι σύμβουλοι του επιτρόπου ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων και ένας σύμβουλος στο υπουργείο γεωργίας.

Η επιτροπή οικονομικών θα εξετάσει επίσης, αιτήματα αλλαγής της χρήσης κονδυλίων της αστυνομίας και της ελεγκτικής υπηρεσίας .

Στην περίπτωση της αστυνομίας, ποσό €14,7 χιλ. που ήδη αποδεσμεύτηκε για κάλυψη αναγκών της αστυνομίας, θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνώμονα για συνδρομή του στον καταρτισμό τεχνικών προδιαγραφών για την αγορά τεσσάρων Α/Α κάτων κατηγορίας Β και ποσό €5 χιλ. θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφιοποίηση βιβλίων που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της αστυνομικής ακαδημίας.

Κονδύλι που ζητείται από την ελεγκτική υπηρεσία (€41 χιλ.), προορίζεται για την ετοιμασία εγχειριδίου, τυποποίησης και δείγματος ελέγχου σε σχέση με διαδικασίες και ελέγχους που διενεργούνται από τη διεύθυνση τεχνικού ελέγχου της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Ενώπιον της επιτροπής θα τεθούν ακόμα, μικρότερα αιτήματα αποδέσμευσης κονδυλίων για την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων (€6,2 χιλ.), για το υπουργείο δικαιοσύνης προς ανέγερση ενιαίου αρχειοφυλακίου και τεχνικών υπηρεσιών του κρατικού αρχείου (€10,2 χιλ.), για την αντιμισθία του προέδρου και των μελών του συμβουλίου εγγραφής και ελέγχου εργοληπτών οικοδομικών και τεχνικών έργων (€14 χιλ.) και για το τμήμα περιβάλλοντος (€41,2 χιλ.) προς ετοιμασία στρατηγικής μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Της Μαρίας Χαμπή