You are here

Γκρίνια για ημικρατικούς

18/03/2010 06:39
• Προς ψήφιση, όμως, τα budgets τους

Γκρίνια και δυσφορία επικρατεί στη βουλή για την κατάσταση που υπάρχει στους ημικρατικούς οργανισμούς, όχι όμως αρκετή για να αποτρέψει εντός τη ψήφιση των προϋπολογισμών τους. Το κόσκινο από το οποίο πέρασε η Επ. Οικονομικών τους προϋπολογισμούς έφερε στην επιφάνεια τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν: Διογκούμενα μισθολόγια, ελλειμματικά ταμεία συντάξεων και, σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλα χρέη.

Η δημοσιονομική στενότητα έφερε στο προσκήνιο τα πολλά επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των μεγάλων οργανισμών, προκαλώντας διαμαρτυρίες ακόμα και στο κυβερνητικό σχήμα για την οικονομική διαχείρισή τους.

Στη Cyta για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν φέτος με ποσό €3,3 εκ. για επιδόματα όπως αυτό του οδηγού, ενώ στην ΑΗΚ θα πληρωθούν άλλα €5 εκ. για υπερωρίες. Το ΡΙΚ, του οποίου ο προϋπολογισμός χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το πάγιο ταμείο του κράτους, ζητά άλλα €5 εκ. για να αυξήσει τις απολαβές των συνεργατών του.

Τα επιδόματα και οι υπερωρίες είναι όμως υποσημειώσεις στα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάζουν τα ταμεία τους. Μόνο για τους υπαλλήλους της ΑΗΚ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος €12 εκ. στο ταμείο συντάξεως. Το έλλειμμα στο ταμείο του ΡΙΚ φθάνει τα €72 εκ. χωρίς να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο σχέδιο αποπληρωμής του, ενώ το ταμείο της Cyta είχε πλησιάσει τα €37 εκ.

Όσο για το μισθολόγιο των 5 χιλ. περίπου υπαλλήλων των τριών οργανισμών, πλησιάζει τα €300 εκ. και αυξάνεται κατά €15-20 εκ. ετησίως.

Τα κόμματα, βέβαια, φωνάζουν, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη η απαραίτητη πολιτική συναίνεση για εξεύρεση μεσοπρόθεσμων λύσεων στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ημικρατικοί.

ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ αντιδρούν και προβληματίζονται για την κατάσταση που υπάρχει στους ημικρατικούς, ωστόσο κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής εκτιμάται ότι θα δώσουν μετά από γκρίνια το πράσινο φως για έγκριση των προϋπολογισμών Cyta και ΡΙΚ.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δεν έχουν αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσουν και την τελική τους απόφαση αναμένεται να τη λάβουν σήμερα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Πέρσι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε χθες στη StockWatch τη δική του θέση δηλώνοντας ότι και φέτος ο ΔΗΣΥ πρέπει να καταψηφίσει τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς.

Το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι «ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της μετοχοποίησης των οργανισμών για να μετατραπούν από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου».

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες και σε μερική αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. «Αναφέρομαι για την ΑΗΚ και τη Cyta, εάν όμως οι άλλοι έχουν άλλη άποψη τουλάχιστον ας προχωρήσουν να τους μετατρέψουν σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου παρά ημικρατικούς οργανισμούς δημοσίου δικαίου».

Τρομάζει κάποιος για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών είπε ο κ. Νεοφύτου εάν κοιτάξει τα αποτελέσματα των ταμείων συντάξεων και έφερε ως παράδειγμα το έλλειμμα ύψους €100 εκ. που παρουσίασε το ταμείο συντάξεως της ΑΗΚ το 2007-2008.

Οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να αποδείξουν με πράξεις ότι εξοικονομούν όσο μπορούν περισσότερα χρήματα, μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους και αυξάνουν την παραγωγικότητα τους, τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης.

«Εμείς», είπε, «θέλουμε οι οργανισμοί να είναι υγιείς, δεν θέλουμε να έχουν προβλήματα και παράλληλα θα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντα τους που τους βάζει η πολιτεία».

Οι ημικρατικοί οργανισμοί, επεσήμανε ο κ. Βότσης, δεν πρέπει να προκαλούν και να πανικοβάλουν κατά την έκφραση του, τους πολίτες με τους μισθούς που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι.

Συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ορθολογισμός στους μισθούς και στην αποδοτικότητα αυτών των ημικρατικών οργανισμών οι οποίοι επιτελούν ένα πολύ ουσιαστικό έργο και ζητούμε να ενισχύονται περισσότερο», κατέληξε.

Στέλνοντας μηνύματα για εξοικονόμηση των δαπανών, για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών, το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν διαφόρων ειδών δαπάνες, μη παραγωγικές και καταναλωτικές, οι οποίες μπορούν να μειωθούν και την ίδια στιγμή οτιδήποτε έχει σχέση με ωφελήματα εργαζομένων ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχουν και κάποιες υπερβολές, εμείς επιθυμούμε να συζητηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Τα προβλήματα με τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, παρουσιάζονται σε όλους σχεδόν τους ημικρατικούς οργανισμούς, για αυτό η κυβέρνηση ξεκίνησε διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συμφωνημένες λύσεις.

Την ίδια ώρα έδωσε και απάντηση στον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μετοχοποίησης των οργανισμών, «εάν ήταν στο χέρι του ΔΗΣΥ», τόνισε ο κ. Ευαγόρου, «θα τα ξεπουλούσε όλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Στη λήψη δραστικών μέτρων για μείωση των λειτουργικών τους δαπανών κάλεσε τους ημικρατικούς οργανισμούς ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μεταφέροντας και το μήνυμα ότι «σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης δεν δικαιολογείται να υπάρχει αυτή η έκταση των δαπανών που βλέπουμε σε ορισμένες περιπτώσεις των ημικρατικών οργανισμών».

Παράλληλα έκανε λόγο για προνομιακούς μισθούς που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι και για αδικαιολόγητα έξοδα στον τομέα της διαφήμισης, στα ταμεία ευημερίας καθώς και σε άλλες δραστηριότητες των οργανισμών.

Υπογράμμισε δε ότι «εάν δεν λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά τα έξοδα στο τέλος της ημέρας αθροίζονται και υπολογίζονται στην κοστοστρέφια του οργανισμού και άρα μετακυλούνται στις τιμές με τις οποίες χρεώνονται οι καταναλωτές, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο».

Οι ημικρατικοί οργανισμοί, επεσήμανε, θα πρέπει να λειτουργήσουν όπως μια ιδιωτική επιχείρηση και να γίνει μια πιο ορθολογιστική διαχείριση των χρημάτων του κράτους.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου