You are here

Αυξάνουν παράνομα κατά 50% τη δυναμικότητα ξενοδοχείων

07/10/2019 16:18

Στο μικροσκόπιο της βουλής βρέθηκαν δύο ξενοδοχεία ένα στην Αγία Νάπα και ένα στην Πόλη Χρυσοχούς των οποίων οι ιδιοκτήτες παράνομα ανεγείρουν πρόσθετους ορόφους, αυξάνοντας τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων τους κατά 50%.

Το θέμα εξέτασε η επιτροπή εσωτερικών της βουλής με το δήμαρχο της Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο, να δηλώνει στα μέλη της επιτροπής ότι «από την αρχή οι τοπικές αρχές εξέδωσαν διάταγμα αναστολής εργασιών  (18 Ιουνίου 2019)  ενώ προχώρησε και στην έκδοση διατάγματος μετά από απόφαση του δικαστηρίου για κατεδάφιση όλων των παρανομιών».

Εξήγησε ότι «επειδή πέρασαν οι δύο μήνες όπως καθορίζεται από το διάταγμα ώστε να ξεκινήσει η κατεδάφιση των παρανομιών ο δήμος προχώρησε πριν μερικές ημέρες και καταχώρησε αίτηση ανυπακοής σε δικαστική απόφαση εναντίον της εταιρείας που παρανομεί».

Αντίθετα ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, δήλωσε ότι πρόκειται για παρεξήγηση λόγω του ότι έγινε μετακίνηση δρόμου και αυξήθηκε το εμβαδό του τεμαχίου στο οποίο κτίστηκε το ξενοδοχείο τονίζοντας ότι «ο δήμος Πόλης αδικείται».

Πρόσθεσε ότι «στην Πόλη Χρυσοχούς υπάρχουν μόνο δύο ξενοδοχεία ένα των δύο αστέρων 45 δωματίων και ένα τριών με 60 δωμάτια. Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα  γι’ αυτό έχουν εγγράψει θέμα στη βουλή ενώ ο βουλευτής που ενέγραψε το θέμα δεν ήταν παρόν για να δικαιολογήσει το λόγο που έχει γράψει το θέμα».

«Στην περιοχή τα δημοτικά σχολεία κλείνουν, οι νέοι φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν δουλειές, γι΄αυτό εμείς επικροτούμε και θέλουμε τουριστικές αναπτύξεις, σεβόμενοι το περιβάλλον», είπε και κάλεσε το τμήμα Πολεδομίας να εκδώσει την άδεια το συντομότερο δυνατόν ώστε το ξενοδοχείο να λειτουργήσει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.
 
«Παρανομία δεν υπάρχει», είπε, «ίσως είναι το μόνο ξενοδοχείο στην Κύπρο που έχει την πιο μικρή παρανομία, ίσως υπέρβαση των 50 τετραγωνικών μέτρων». «Δεν υπάρχουν παρανομίες. Κάποιοι θέλουν να το βλέπουν σαν μέγα παρανομία», είπε καταλήγοντας.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου μετά το πέρας της συνεδρίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση των παρανομιών του ξενοδοχείου στην Πόλη Χρυσοχούς τονίζοντας ότι «μιλούμε για σοβαρή επέκταση ξενοδοχειακής μονάδας και αύξηση της δυναμικότητας της κατά 50% αλλά και παρέμβασης σε χώρους πρασίνου».

Όσον αφορά τις παρανομίες στο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα, η κ. Μαύρου επέρριψε ευθύνες και στις δημοτικές αρχές αλλά και στην Πολεοδομία λόγω της καθυστέρησης συμμόρφωσης του διατάγματος για κατεδάφιση των παρανομιών.

Υπέδειξε ότι «θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να ήταν πιο αποφασιστικές ενώ το τμήμα Πολεοδομίας θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για εφαρμογή του νόμου».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δεν είναι μόνο αυτές οι δύο περιπτώσεις ξενοδοχείων, που είναι σκανδαλώδεις, σημειώνοντας ότι «στην ξενοδοχειακή βιομηχανία υπάρχει τεράστια παρανομία».

Είπε ακόμα ότι στην πρώτη περίπτωση ενώ έχει εκδοθεί διάταγμα κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων, αυτή δεν έχει ακόμα προχωρήσει, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η τοπική αρχή υποστηρίζει την παρανομία. 

Της Ηρώς Ευθυμίου