You are here

Άφησε έξω τα δάνεια ΠΕΠ στον ΟΧΣ η λίστα Γιωρκάτζη

06/10/2020 10:31

Τέσσερις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που ανέρχονταν στις €362 χιλ. στο τέλος Αυγούστου, περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, περιπτώσεις που δεν περιλήφθηκαν στη λίστα Γωρκάτζη.

Τα στοιχεία τέθηκαν ενώπιον της ad hoc επιτροπής που συνεδρίασε χθες με σκοπό την ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων εκ μέρους τραπεζών και θεσμικών φορέων.

Σύμφωνα με επιστολή με οποία δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα της επιτροπής, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στον ΟΧΣ ανήλθε στο τέλος Αυγούστου στα €290,7 εκ. με τις €362 χιλ. να αφορούν τέσσερις περιπτώσεις ΜΕΧ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Ο ΟΧΣ καταγράφει αντίστοιχα στοιχεία από το 2014 με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ΠΕΠ να ανέρχονται στις €523 χιλ. το 2014 (5 περιπτώσεις), στις €554 χιλ. το 2015 (5 περιπτώσεις), στις €386 χιλ. το 2016 (4 περιπτώσεις), στις €552 χιλ. το 2017 (6 περιπτώσεις), στις €555 χιλ. το 2018 (6 περιπτώσεις) και στις €534 χιλ. το 2019 (5 περιπτώσεις).

Εκ μέρους του ΟΧΣ αναφέρεται ότι δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από την ΚΤ και ως εκ τούτου δεν έχουν αποσταλεί τέτοια στοιχεία. Προστίθεται ότι ο οργανισμός δεν εφαρμόζει κάποια ειδική διαδικασία για τη διαχείριση δανείων ΠΕΠ, είτε για τη χορήγηση νέων δανείων, είτε για την διαχείριση ΜΕΔ και πως η διαγραφή δανείων δεν αποτελεί βασική πολιτική του ΟΧΣ αλλά, όπως σημειώνεται, θα γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία.

Σε αντίστοιχη απαντητική επιστολή της Ancoria Bank προς την επιτροπή, σημειώνεται ότι η τράπεζα, κατά τον χρόνο αποστολής στοιχείων προς την ΚΤ, πρόσωπα που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως ΠΕΠ, δεν φαίνεται να είχαν ΜΕΔ στην τράπεζα.

Η Ancoria Bank περιγράφει τη διαδικασία που τηρείται με βάση και τις σχετικές νομοθεσίες για τον χειρισμό πελατών που εμπίπτουν στην κατηγορία των ΠΕΠ, σημειώνοντας πως πέραν αυτών δεν υπάρχει διάκριση ή διαφοροποίηση στο χειρισμό αιτήσεων δανειοδότησης από άλλη κατηγορία πελατών.

Προστίθεται πως ακολουθούνται διαδικασίες αυξημένης δέουσας επιμέλειας και πως η τράπεζα ουδέποτε διέγραψε δάνειο πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου.

Η ad hoc επιτροπή έχει επίσης, λάβει επιστολή από τον διοικητή της ΚΤ , στην οποία αναφέρεται ότι οι αρμόδιες οργανικές μονάδες της ΚΤ εργάζονται εντατικά επί των ερωτημάτων που έθεσε η επιτροπή και πως η ΚΤ θα επανέλθει με εφ’ όλης της ύλης απάντηση.

Παράλληλα, λήφθηκε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οποία γίνεται αναφορά στις έρευνες που διεξήγαγε στο παρελθόν η ΕΚ σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η επιτροπή αναμένει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να έχει ενώπιον της απαντήσεις εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας, στα ερωτήματα που έθεσε, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει το περιεχόμενο και να καταλήξει σε τελική συνεννόηση για τα επόμενα της βήματα.

Της Μαρίας Χαμπή