You are here

Δεν τα βρίσκουν για τις εγγυήσεις δανείων

31/03/2020 12:53

Μακριά από οποιαδήποτε συμφωνία επί του νομοσχεδίου αφορά στην παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για σκοπούς έγκρισης νέων δανείων βρίσκονται τα κόμματα, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να προκύπτουν νέες προτάσεις.

Ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο, καθώς εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, πέραν των κρατικών εγγυήσεων που έχει ήδη ενώπιον της η βουλή.

Με βάση τις εξελίξεις, η συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε οριστεί για σήμερα, έχει μετατεθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 π.μ. ενώ, η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 5 μ.μ. αντί την Πέμπτη όπως είχε οριστεί αρχικά.

Οι δύο συνεδριάσεις αφορούσαν τη συζήτηση και ψήφιση του εκκρεμούντος νομοσχεδίου αναφορικά με την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. στις τράπεζες για την έγκριση νέου δανεισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η βουλή αναμένεται να εξετάσει και εναλλακτικές επιλογές, πέραν των κρατικών εγγυήσεων που έχει ήδη ενώπιον της, καθώς εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο στην προσπάθεια ικανοποίησης όσο το δυνατό μεγαλύτερης μερίδας των κομμάτων σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν.

Νέα αναβολή θα ζητήσει το ΔΗΚΟ

Πηγές της StockWatch αναφέρουν ότι το ΔΗΚΟ προτίθεται να προτείνει νέα αναβολή της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Το ΔΗΚΟ φαίνεται να υιοθετεί τη θέση ότι το κράτος πρέπει να δανειστεί €2 δισ. για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν σε μισθούς και στήριξη εισοδημάτων, πέραν του ενός μήνα που έχει ήδη αποφασιστεί και όχι να διαθέσει ανάλογο ποσό για παραχώρηση νέων δανείων.

Το κόμμα ωστόσο, φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο η πιθανότητα παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων μικρότερου ύψους, για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων.

Την πρόθεση του ΔΗΚΟ επιβεβαίωσε πριν από λίγο εκ μέρους του κόμματος ο Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος μιλώντας στον Alpha, ανέφερε ότι θα ζητηθεί η αναβολή της συζήτησης του θέματος και να τεθεί ως προτεραιότητα το να δανειστεί το κράτος για να ενισχύσει την πραγματική οικονομία μέσω επιδομάτων και στήριξη της μισθοδοσίας.

Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ σχολιάζοντας την εισήγηση σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογηθούν διάφορες παράμετροι όπως η επιβάρυνση του ύψους του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών, καθώς και το ενδεχόμενο επηρεασμού της πιστοληπτικής διαβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.

Πρόταση για αποκοπή επιδομάτων δημοσίων

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό οικονομικών και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας όπως ληφθεί σήμερα απόφαση για αποκοπή του 1/12 των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για έξοδα παραστάσεως, φιλοξενίας και οδοιπορικών, πλην όσων εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία.

Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση, ο κ. Περδίκης εισηγήθηκε όπως εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια της βουλής σχετική απόφαση, διαδικασία η οποία με βάση πληροφορίες από τη βουλή, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ παρότι προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Αμφιβολίες για λύση με έγκριση εγγυήσεων

Ενδεικτική του χάσματος απόψεων που φαίνεται να επικρατεί σε σχέση με την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για νέο δανεισμό, ήταν σημερινή αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στον Αντ1.

Ο κ. Νεοφύτου αναφερόμενος στις συζητήσεις της επιτροπής οικονομικών επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις που έχει ενώπιον της η βουλή, είπε «αμφιβάλλω εάν θα βρούμε τη λύση», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «στο τέλος θα ψηφίσουμε κάτι που δεν θα δουλεύει».

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος στη στάση που τηρούν οι τράπεζες μέχρι στιγμής, σημείωσε ότι «η συνεχιζόμενη απάθεια τους είναι προκλητική. Τα περιθώρια στενεύουν. Και θα έχουν την απόλυτη ευθύνη». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και χθες ο κ. Νεοφύτου, ωστόσο, οι τράπεζες μέχρι στιγμής αποφεύγουν να σηκώσουν το γάντι.

Στην ατζέντα της ολομέλειας για ψήφιση αναμένεται να τεθούν την Παρασκευή και τα νομοσχέδια του υπουργείου δικαιοσύνης που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Της Μαρίας Χαμπή