You are here

Δεν τα βρίσκουν Κεντρική Τράπεζα, ΕΠΑ για νέες αρμοδιότητες

11/06/2018 14:16

Η Κεντρική Τράπεζα και η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού δεν τα βρίσκουν στην κατανομή των αρμοδιοτήτων, που προκύπτουν από τα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια σχετικά με τον έλεγχο των διατραπεζικών προμηθειών για πράξεις πληρωμών με κάρτες.

Το ζήτημα φαίνεται ότι θα λυθεί μέσω μνημονίου μεταξύ των δύο αρχών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, έκανε λόγο για «μάχη βασιλείων» η οποία καθυστέρησε την προώθηση των δύο εναρμονιστικών νομοσχεδίων που τέθηκαν σήμερα προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών.

Τα δύο νομοσχέδια θα ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία άρθρα ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, τα οποία απαιτούν από τα κράτη μέλη τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων.  

Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Λούση Ηροδότου Μούσκου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, σημείωσε ότι οι πρώτες συναντήσεις για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2015.

«Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για μία συναινετική λύση», είπε η κ. Μούσκου αναφέροντας ότι το πρόβλημα είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει η κάθε εποπτική αρχή.

Η διαφωνία, όπως είπε, προέκυψε σε τρία άρθρα του νομοσχεδίου για τα οποία το υπουργείο, αφού εξάντλησε τον διάλογο, πέραν του κανονικού κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση, που δεν ορίζει αρμοδιότητα σε κάθε αρχή.

«Ως υπουργείο οικονομικών λέω ότι δεν μπορώ να μπω σε άλλη διαβούλευση με τις δύο αρχές», ανέφερε η κ. Μούσκου.

Εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας αναφέρθηκε πως τίθεται θέμα προθεσμίας σε ότι αφορά τη θέσπιση του νόμου, αφού ο κανονισμός είναι άμεσα εφαρμοστέος. «Συζητούμε εν έτει 2018 επειδή οι δύο αρχές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Η καθυστέρηση συμπαρασύρει τη Δημοκρατία ως κράτος μέλος με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες», όπως επισημάνθηκε.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέχρι τις 9 Ιουνίου 2016.

Εκπρόσωπος της ΚΤ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ανατεθούν στην ΚΤ αρμοδιότητες αναφορικά με τον ανταγωνισμό, με την εκπρόσωπο της ΕΠΑ να σημειώνει ότι η ΕΠΑ έχει την αποκλειστική ευθύνη για θέματα ανταγωνισμού στη Δημοκρατία.

Το ζήτημα που προκύπτει αναμένεται να επιλυθεί με τη συνομολόγηση μνημονίου μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αρχών για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο ορίζει την ΚΤ, την επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και την υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου, ως τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση και εφαρμογή του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού και του νόμου.

Παράλληλα, προσδίδει σε αυτές τις αρχές εξουσία να απαιτούν και να λαμβάνουν πληροφορίες και στοιχεία από εποπτευόμενους, να εκτελούν ελέγχους και έρευνες, να παρακολουθούν την επιβολή και συμμόρφωση των εποπτευόμενων με τον εν λόγω κανονισμό και νόμο και να επιβάλλουν διοικητικά μέτρα και κυρώσεις για παράβαση του κανονισμού και του νόμου.

Όπως αναφέρθηκε, οι αρμόδιες αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλλουν για κάθε παράβαση του νόμου και των κανονισμών σειρά διοικητικών μέτρων και κυρώσεων που αφορούν μεταξύ άλλων και πρόστιμο μέχρι €85 χιλ.

Ενοχλημένοι οι βουλευτές

Την ενόχλησή τους σε σχέση με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η διαβούλευση για τα νομοσχέδια, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος όσο και μέλη της επιτροπής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί να μετατραπεί η επιτροπή σε μάχη βασιλείων.

«Δεν θα διακινδυνέψουμε να πληρώνουμε ποινές γιατί εδώ και 3 χρόνια ο καθένας βλέπει μόνο το βασίλειό του. Είναι κρίμα, δύο χρόνια διαβουλεύσεις, από το 2015 είμαστε στο 2018 και δεν μάθαμε να διαβουλευόμαστε και να βρίσκουμε με συναίνεση κάποιες λύσεις», είπε. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δεν ικανοποιεί η απάντηση του υπουργείου οικονομικών σε σχέση με επίλυση του ζητήματος μέσω υπογραφής μνημονίου μεταξύ της ΚΤ και της ΕΠΑ εκφράζοντας την ανησυχία ότι στο τέλος θα πληρώσει ο καταναλωτής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσο η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το περιεχόμενο του μνημονίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, διερωτήθηκε αν τίθεται θέμα αλλαγής του κειμένου των νομοσχεδίων, ενώ ο εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωγάλλας είπε πως αν καθοριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο αρχών παύει η ανάγκη σύναψης μνημονίου.

Της Μαρίας Χαμπή